Artă din Rusia la Amsterdam

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artă din Rusia la Amsterdam
Artă din Rusia la Amsterdam

Ermitajul din capitala Olandei este găzduit din această vară în clădirea Amstelhof, construită în stil clasic în anul 168. La inaugurarea noii clădirii a Ermitajului din Amsterdam, o ramură a Muzeului din Sankt Petersburg, au participat Regina Beatrix a Olandei şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev.

Din 20 iunie 2009, arta care vine din Rusia se bucură de un spaţiu aerisit în clădirea Amstelhof, care a funcţionat ca azil pentru bătrâni, între anii 1683 şi 2007. Clădirea Neerlandia, în care se afla până acum Ermitajul din Amsterdam, va găzdui Ermitajul pentru Copii. Ermitajul din capitala Olandei cuprinde şi un centru de studiu, unde vizitatorii pot afla, printre altele, informaţii despre istoria Rusiei sau a Sankt Petersburgului.

La Curtea Rusiei

Toate obiectele de artă sunt transportate din Sankt Petersburg cu un camion către Finlanda, apoi pe mare către Nordul Germaniei, în cele din urmă cu un camion către Amsterdam. La finalul expoziţiei, toate obiectele ajung din nou în Rusia.

Expoziţia inaugurală din clădirea Amstelhof este una dintre cele mai mari şi mai strălucite, aduse de Rusia, până acum, în Occident. Intitulată „La Curtea Rusiei: Palat şi Protocol în secolul XIX“, ea cuprinde peste 1.800 de piese venite de la Sankt Petersburg.

Timp de şase luni, până la 31 ianuarie 2010, publicul poate contempla o imagine a vieţii din timpul a şase ţari ruşi, de la Paul I, relativ necunoscut, fiul Ecaterinei cea Mare, la cel care încheie istoria imperiului rus, Nicolae al II-lea. O parte a expoziţiei este dedicată complicatului protocol de la Curte, cu demonstraţia lui de bogăţie şi lux. O alta prezintă dineurile, petrecerile, balurile organizate în vechiul Palat din Sankt Petersburg.

Pe o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi, somptuoase rochii de bal, elegante uniforme ofiţereşti, piese unice de mobilier, create exclusiv pentru Curte, bijuteriile fastuoase ale femeilor şi decoraţiile nu mai puţin impresionante ale bărbaţilor elitei ruse construiesc un spaţiu istoric şi artistic. Bijuteriilor Fabergé li se alătură pietrele preţioase ce sclipesc în lumina candelabrelor şi portretele semnate de Repin şi Winterhalter.

Rembrandt, Rubens  sau  Picasso

image


Piesele provin de la muzeul-mamă, Ermitajul situat în inima Sankt Petersburgului, unul dintre cele mai vechi din lume, fondat în anul 1764 de Ecaterina cea Mare şi inclus acum în patrimoniul mondial al UNESCO.

Muzeul Sankt-Petersburghez va organiza la Amsterdam două mari expoziţii pe an. Întreţinerea clădirii Amstel, a cărei restaurare a costat 50 de milioane de dolari, revine părţii olandeze. Este formula pe care Rusia a folosit-o şi în seria de expoziţii regulate pe care le-a organizat, până în 2007, la Las Vegas.

Colecţiile sale imense ocupă un complex de şase clădiri istorice construite în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, printre care  şi Palatul de Iarnă, reşedinţă a împăraţilor Rusiei. Peste 60.000 de piese sunt expuse în aproximativ 1.000 de săli. Printre ele figurează picturi ale maeştrilor olandezi, italieni şi francezi ca Rembrandt, Rubens, Matisse, Paul Gauguin, Leonardo da Vinci sau Pablo Picasso.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite