„Ziua fiarei“ se arată la Râşnov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Festivalul de Film Istoric, care începe peste două zile, va rula premiera regizată de Mihail Konovalciuk, un art-movie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Veşti bune pentru iubitorii de drumeţii şi de festivaluri de film: Festivalul de Film Istoric, aflat la cea de-a doua ediţie (de data aceasta internaţională), va dura 10 zile, până la 15 august, la Râşnov.

Anul acesta se împlinesc 135 de ani de la naşterea Reginei Maria a României şi 65 de ani de la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Festivalul Filmului Istoric de la Râşnov, care începe vineri, omagiază cele două mari aniversări, programând filme dedicate celor două subiecte istorice, dar şi cele mai noi producţii de film istoric din Europa, cum ar fi apreciatul „Agora" al spaniolului Alejandro Amenabar sau admirabila frescă istorică a marelui regizor polonez Andrzej Wajda despre masacrul de la „Katyn".

Festivalul va surprinde spectatorii şi cu o premieră pentru spaţiul românesc: „Ziua fiarei", în regia lui Mihail Konovalciuk, un art-movie de 88 de minute în care personajele şi atmosfera din timpul celui de-al Doilea Război Mondial se construiesc într-un mod dinamic, inedit, emoţionant, fără a se recurge deloc la dialog.

Concerte şi târguri de carte

Perioada interbelică va fi oglindită şi în expoziţii de fotografie şi lansări de carte pe toată perioada festivalului. Evenimentele se vor desfăşura în Cetatea Râşnovului, la cinematograful din oraş şi în Centrul Istoric al oraşului. Accesul publicului la toate proiecţiile va fi gratuit.

Totodată, pe toată durata festivalului, în curtea Cetăţii Râşnov, amenajată ca o tabără militară din cel de-al Doilea Război Mondial, se va desfăşura un Târg de Carte, coordonat de Bogdan Hrib. Printre editurile care vor fi prezente la târg se numără: Editura Militară, Tritonic, Crime Scene şi publicaţiile Flacăra.

Medi Dinu, expoziţie la 101 ani

Sâmbătă, la ora 18.30, Sala de expoziţii a Primăriei Râşnov va găzdui vernisajul expoziţiei de pictură Medi Wechsler Dinu, intitulată „O contemporană interbelică"; evenimentul va fi însoţit de proiecţia filmului documentar „Un veac de seninătate" (producţie TVR 2009).

Contemporană a marilor noştri artişti interbelici, Medi Wechsler Dinu (soţia poetului avangardist Stephan Roll) este, la cei 101 ani ai săi, „un tezaur uman viu" şi singurul dintre pictorii români în viaţă care a cunoscut-o pe Regina Maria şi care a creat la Balcic în perioada anilor '30.

Închidere cu Einuiea

Închiderea festivalului va fi dată duminică, 15 august, de la ora 21.30, în Curtea Cetăţii (sau în cinematograful din Râşnov, în caz de ploaie) de evenimentul special „Home Is Where The Heart Is: casele de vis ale Reginei Maria", o proiecţie nocturnă de imagini însoţite de muzică live - executată de apreciaţii muzicieni de la Ansamblul Einuiea - şi de pasaje din scrierile Reginei Maria, lecturate de actriţa Crenguţa Hariton.

Secţiunea dedicată celui de-al Doilea Război Mondial cuprinde atât producţii noi, cât şi pelicule clasice, străine - cum ar fi „Hiroshima, dragostea mea", „La revedere, copii", „Caporalul şi alţii", „Mediterraneo" - sau româneşti - „Duios Anastasia trecea", „Noi, cei din linia întâi", „Pe malul stâng al Dunării albastre", „Porţile albastre ale oraşului", „Prea mic pentru un război atât de mare", „Stejar, extremă urgenţă", „Trenul vieţii", „Valurile Dunării", precum şi toate cele 10 episoade ale serialului TV „Pistruiatul". 

Info

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, a doua ediţie

Unde: Cetatea Râşnovului, cinematograful din oraş şi în Centrul Istoric al oraşului

Când: 6-15 august

Selecţii program

-Vineri, 6 august, ora 21.30: „Amintiri din Epoca de Aur" (România, 2009), regia Cristian Mungiu

-Sâmbătă, 7 august, ora 11.30: „Hiroshima, dragostea mea" (Franţa-Japonia, 1959), regia: Alain Resnais

-Duminică, 8 august, ora 18.30: „Ziua fiarei" (Rusia, 2010), regia: Mihail Konovalciuk

-Luni, 9 august, ora 13.30: „Prea mic pentru un război atât de mare" (România, 1970), regia: Radu Gabrea

-Luni, 9 august, ora 18.00: „Duşmanul duşmanului meu" (Franţa, 2007), regia: Kevin Macdonald

-Luni, 9 august, ora 20.00: „Cocoşul decapitat" (România, 2008), regia: Radu Gabrea

-Luni, 9 august, ora 22.30: „Katyn" (Polonia, 2007), regia: Andrzej Wajda

-Joi, 12 august, ora 19.30: „Călătoria lui Gruber" (România, 2009), regia: Radu Gabrea

-Vineri, 13 august, ora 22.00: „Agora" (SUA-Spania, 2009), regia: Alejandro Amenábar

-Sâmbătă, 14 august, ora 20.30: „Odessa în flăcări" (România-Italia, 1942), regia: Carmine Gallone

-Duminică, 15 august, ora 14.00: „Câte ceva despre Regina Maria" (România, 2006), regia şi scenariul: Sorin Ilieşiu.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite