Un reper pe harta culturală a Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape toată luna septembrie, muzicieni de elită din întreaga lume vor concerta la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, în amintirea celui mai mare compozitor român din toate timpurile. Cea de-a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu“ se va desfăşura în perioada 1-25 septembrie în Capitală, dar şi la Timişoara, Cluj-Napoca şi Sibiu.

Pe melomanii cei mai rafinaţi, dar şi pe începătorii atraşi de lumea sunetelor îi aşteaptă o lună plină de delicii. Ajuns la a douăzecea ediţie, festivalul înfiinţat în 1958 ca tribut adus geniului compozitorului George Enescu are o importanţă covârşitoare pentru România culturală şi este un punct de reper pe harta festivalurilor de gen din Europa.

Artiştii care vor susţine concerte, recitaluri şi spectacole au în comun valoarea. În majoritatea cazurilor, aceasta este sinonimă cu superlativul absolut. Muzicieni ca Hélène Grimaud, Denis Matsuev, Zubin Mehta, Daniel Barenboim sau Antonio Pappano se numără în prezent printre cei mai importanţi din lume. În sfera muzicii clasice, formaţii ca Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia de la Roma, Filarmonica din Viena, Camerata Salzburg, Orchestra de Muzică Barocă de la Veneţia şi altele sunt etaloane de tradiţie. Toate acestea şi multe altele vor participa la festival, care va pune în lumină forţa incomparabilă a muzicii din Europa şi de pe alte teritorii, în diversitatea ei de necuprins.

De altfel, după calitate, diversitatea este unul dintre scopurile pe care festivalul îşi doreşte să le atingă. Organizatorii, coordonaţi de managerul Mihai Constantinescu şi de directorul artistic Ioan Holender, au optat pentru un program variat, structurat în şapte serii de evenimente: „Mari orchestre ale lumii", „Recitaluri şi concerte camerale", „Concertele de la miezul nopţii", „World Music", „Spectacole de operă şi balet", „Muzica secolului XXI", „George Enescu şi contemporanii săi". Aproape o lună, în sălile de spectacol de la Bucureşti şi din celelalte oraşe participante, muzica simfonică şi muzica de cameră se vor întâlni, după-amiaza, seara şi aproape de miezul nopţii, cu ritmurile contemporane şi cu ecourile etno, fie ele provenite din tango, folk sau jazz.

Artişti de poveste descind la Bucureşti

Rafinamentul interpretării este numitorul comun al „greilor". Sub baghetele celor mai valoroşi dirijori ai momentului, printre care se numără Zubin Mehta, Daniel Barenboim, Antonio Pappano sau Franz Welser Möst, vor evolua Orchestra Academiei Naţionale Santa Cecilia de la Roma, Filarmonica din Viena, Staatskapelle Berlin, London Symphony Orchestra, Mariinsky Theatre Symphony Orchestra şi alte formaţii de renume.

Muzica veche, bogatele ritmuri baroce sau marile partituri romantice vor fi în centrul atenţiei în cadrul seriei „Recitaluri şi concerte camerale". Ton Koopman şi Orchestra Barocă din Amsterdam, Murray Perahia şi Saint Martin in the Fields, la concertele cărora biletele se găsesc greu şi costă mult, anunţă după-amieze de răsfăţ pentru melomani. Cvartetul românesc Voces, considerat una dintre primele cinci formaţii de gen din lume, va concerta în festival şi, de asemenea, va lansa „Integrala cvartetelor de Beethoven - înregistrări live". Invitând publicul înapoi în epoca lui Vivaldi, Händel sau Haydn, concertele nocturne care vor avea loc la Ateneul Român vor aduce pe scenă solişti de faimă internaţională, printre care Antonio Meneses, Isabelle Faust, Katia şi Marielle Labeque sau Jean Bernard Pommier.

Operă, balet şi ritmuri tradiţionale

Ca şi la precedentele ediţii ale festivalului, şi anul acesta teatrul liric şi baletul au fost incluse în program. Iubitorii genului vor putea vedea spectacole din România şi din străinătate. Opera „Oedip", de George Enescu, va fi reprezentată într-o nouă montare, realizată la Opera Naţională Bucureşti de Ada Tăbă­caru-Hogea. Cunoscutul coregraf francez Thierry Malandain va fi prezent prin două creaţii ale sale. Compania Naţională de Balet din Chile va veni la Bucureşti pentru o creaţie a coregrafului român Gigi Căciuleanu.

„Vals fantezie", „Serenada" şi „Falling Angels" sunt trei creaţii coregrafice ale bine-cunoscuţilor George Balanchine, Jirí Kilián şi William Forsythe, care vor fi prezentate de Compania de Balet a ONB. O noutate este, anul acesta, seria „World Music". Variaţiunile personale pe teme de rock, jazz, folk, tango sau pe muzică soul, genuri cu o puternică amprentă etno, sunt protagonistele acestor concerte, în care vor putea fi ascultaţi interpreţi îndrăzneţi. Chava Alberstein şi Mario Brunello sunt două dintre numele de forţă pe care mizează organizatorii.

Muzica viitorului

Dominată de muzicienii şi tendinţele din zona românească, seria „Muzica secolului XXI" pune sub lupă prezentul şi anticipează viitorul. Invitaţii de marcă din străinătate completează peisajul de început de mileniu. Pe de altă parte, festivalul îi dă cezarului ce-i al cezarului şi propune o secţiune care priveşte spre opera lui Enescu în relaţie cu muzica şi muzicienii epocii sale. În cadrul seriei „Enescu şi contemporanii săi", melomanii vor putea asculta recitaluri camerale şi concerte simfonice. Printre experienţele promiţătoare se numără Itmar Golan şi Ilya Gringolts, Philippe Graffin şi Claire Desert, Boris Berezovsky, Adrian Brendel, Bianca şi Remus Manoleanu, Cvartetul Manderling, Gulbenkian Sym­phony Orchestra, cu Lawrence Foster la pupitru, Filarmonica Naţională Maghiară şi Zoltan Kocsis sau Berliner Kammerorchester şi Sabine Mayer.

 „Festivalul de anul acesta oferă un schimb de idei fără precedent între compozitori români şi muzicieni şi artişti din străinătate", a comentat Mihai Constantinescu, managerul festivalului. „Avem un program foarte puternic, care include multe lucrări contemporane fascinante. Aceasta este o caracteristică importantă a ceea ce facem pentru a dezvolta şi educa publicul nostru pentru compoziţii noi. Interesant este că străinii, precum şi artiştii români aduc perspective şi idei noi muzicii româneşti", a adăugat oficialul.

7 serii de evenimente propune ediţia din acest an a mult apreciatului Festival Internaţional „George Enescu" .

Artişti renumiţi, la preţuri accesibile

Pregătindu-mă să fac recomandări  pentru ce nu este de ratat la festival anul acesta, am constatat că o bună parte dintre concertele pe care le consider esenţiale au deja casa închisă. Biletele la majoritatea evenimentelor de la miezul nopţii, la Ateneul Român, sunt epuizate, atât la Orchestre de Chambre de Lausanne,  cu Zaccharias ca dirijor şi interpret, cât şi la Orchestra de Cameră din Salzburg, dirijată de  Cristian Mandeal.

Valery Gergiev va dirija Orchestra Teatrului Mariinsky

În seria „Mari orchestre ale lumii", unul dintre concertele cu Staatska­pelle Berlin, dirijată de Daniel Barenboim, ambele concerte ale Filarmonicii din Israel, dirijată de Zubin Mehta, şi cele ale Orchestrei Academiei Naţionale Santa Cecilia de la Roma, sub bagheta lui Antonio Pappano,  fac şi ele parte dintre cele la care biletele au fost epu­izate.

Evident că mai sunt concerte la care se găsesc bilete, dar inteligenta proporţie găsită de organizatori între numele foarte mari ale invitaţilor şi preţurile accesibile - cele mai scumpe bilete nu ajung la 20 de euro - a făcut ca la a XX-a ediţie a festivalului să ne aflăm în faţa unui eveniment promovat şi vândut pe măsura valorii concertelor propuse. Iar acesta este într-adevăr un moment culminant în evoluţia istorică a festivalului.

Se pare că organizatorii s-au gândit la o soluţie şi pentru participarea indirectă la concertele la care accesul în sală nu mai este posibil. Este vorba despre o premieră:  transmisia video live pe internet a unora dintre concerte, acestea putând fi urmărite atât pe site-ul web al Televiziunii Române, www.tvr.ro, cât şi pe website-ul festivalului, www.festivalenescu.ro.

Uitându-mă unde se mai găsesc bilete, aş recomanda Orchestra Teatrului Mariinsky, dirijată de Valery Gergiev, pe 11 şi 12 septembrie, pentru că sunetul orchestrelor ruseşti a plăcut întotdeauna publicului român, iar pentru cei care consideră că festivalul este şi un mod de a-şi satisface curiozitatea culturală, concertul Orchestrei Naţionale Radio, dirijată de James Gaffigan, de la Sala Palatului din 15 septembrie, cu „Turangalîla" de Messiaen, o capodoperă a secolului XX, care se cântă foarte rar şi care, sunt convinsă, va fi unul dintre concertele cele mai impresionante.

Preţul biletelor

În funcţie de categoria locului şi de eveniment, un bilet la concertele, recitalurile şi spectacolele din cadrul festivalului costă, 7, 10, 40, 50, 65 şi 75 de lei. Preţurile abonamentelor, şi ele de mai multe tipuri, sunt : 40, 60, 100, 300, 350, 500 şi 1.000 de lei. Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe www.eventim.ro şi din reţele de magazine Eventim, Germanos, Orange, Vodafone şi Librăriile Humanitas. La unele evenimente, biletele s-au epuizat.

Nu rataţi!

- Sâmbătă, 3 septembrie, ora 22.30, Ateneul Român - Venice Baroque Orchestra. Dirijor:
Juliano Carmignola. Din program: lucrări de Vivaldi.
- Luni, 5 septembrie, ora 17.00, Ateneul Român - Recital Yundi. Din program: lucrări de Chopin.
- Joi, 8 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului - London Symphony Orchestra. Dirijor: Horia Andreescu, Solist: Nicola Benedetti, vioară. Din program: Lucrări de Glazunov şi Mahler.
- Vineri, 9 septembrie, ora 22.30, Ateneul Român - Orchestra de Cameră din Lau­sanne. Dirijor şi solist: Christian Zacharias. Din program: lucrări de Schumann.
- Marţi, 13 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului - Staatkapelle Berlin. Dirijor: Daniel Barenboim. Din program: lucrări de Mozart şi Bruckner.
- Vineri, 16 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului - Filarmonica din Viena: Dirijor: Franz Welser Möst. Din program: lucrări de Mozart, Enescu etc.
- Vineri, 16 septembrie, ora 22.30, Ateneul Român - Camerata Salzburg, Dirijor: Cristian Mandeal. Din program: lucrări de Mendelssohn Bartholdy.
- Luni, 19 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului - Orchestra Filarmonicii din Israel. Dirijor: Zubin Mehta. Din program:
lucrări de Ceaikovski.
- Marţi, 20 septembrie, ora 17.00, Ateneul Român - Saint Martin in the Fields. Dirijor: Jaime Martin. Din program: lucrări de Schönberg etc.
- Miercuri, 21 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului - Orchestra Academiei Santa Cecilia de la Roma. Dirijor: Antonio Pappano. Solist: Hélène Grimaud: Din program: Brahms, Ceaikovski.
- Joi, 22 septembrie, ora 19.30, Sala Palatului - Orchestra Academiei Santa Cecilia de la Roma. Dirijor: Antonio Pappano. Solist: Denis Matsuev. Din program: lucrări de Enescu, Rahmaninov şi Rimsky-Korsakov.

image
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite