Provincialism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Seara decernării marelui premiu de la Cannes, Palme d’Or. Site-urile televiziunilor occidentale se întrec să acorde un spaţiu privilegiat ceremoniei şi apoi premianţilor.

Dintre toate, cel mai mult se agită Canal +, care face un adevărat spectacol jurnalistic pe marginea Cannes-ului - palmaresul complet, comentariile specialiştilor Canal + pe marginea acestuia, cele mai bune momente ale festivalului în imagini fotografice şi video etc.

În tot acest timp, televiziunile româneşti dorm în front. Pentru cele mai multe dintre ele, evenimentul de pe Croazetă nici nu există. Mult mai importante sunt micile hârjoneli printre gard ale politicienilor autohtoni sau nu ştiu ce declaraţie a vreunei vedete dâmboviţene de carton.

Singura care a avut postat ceva despre ceremonia de la Cannes la loc de cinste, pe site-ul propriu, a fost televiziunea publică.

Antena 1 nu a pomenit nimic pe site, de Prima TV nici nu mai vorbim (site-ul lor e un loc jalnic unde sunt aruncate cu furca nişte materiale promoţionale). Pro TV, în schimb, a anunţat, printr-un material, câştigătorul Palme d'Or. Numai că această ştire se afla pe poziţia a şaptea.

Înaintea ei erau, în ordine: „Chivu şi Inter Milano au făcut ISTORIE! Au câştigat Liga Campionilor!", „A înjunghiat o fetiţă de 10 ani! «Ai ei mă umileau şi am vrut să sufere!»"; „ULUITOR! Îşi ţine INIMA într-un rucsac!"; „Experimente biologice recunoscute oficial de americani, după 63 de ani!"; „Gigi Becali, sufletul petrecerii machidonilor: «Eu şi cânt şi dansez bine!»"; „În acest an, catolicii şi ortodocşii sărbătoresc Rusaliile în aceeaşi zi!" Deci sunt mult mai importante panseurile lui Gâgă Becali despre el însuşi decât un eveniment pe care stă cu ochii o lume întreagă. Altfel, pe site-ul Pro TV ni se mai ofereau şi alte ştiri de maxim interes: „IMAGINI ŞOC! Un taur i-a străpuns gura unui matador!"; „Nuntă şi botez în familia Zenga! Walter şi Raluca s-au căsătorit religios"; „Dragoste «sinceră»!!

Iepuraş Playboy, SEX în mare cu un bogătaş bătrân!"; „Să vezi şi să nu crezi! Când nevoia cere... o faci în mijlocul străzii!". Totul e „şocant" şi „uluitor", semnele de exclamaţie abundă, iar cuvintele „tari" sunt scrise cu majuscule, să sară şi mai bine în ochi.

Un asemenea moment - cum e Gala premiilor Festivalului de film de la Cannes - şi felul în care este el tratat de către instanţele de ştiri dă exact măsura provincialismului nostru. Stăm prost, monşer, parol!

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite