Program lejer, de duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Închipuiţi-vă o scenă casnică, cu o familie - mamă, tată şi copil - care-şi petrece o după-amiază calmă de duminică. Cu toţii au mâncat, şi-au făcut siesta, iar acum se uită la televizor. Nu pare a fi nici un pericol pentru liniştea acestei familii.

Părinţii, nişte oameni responsabili, au avut grijă să scoată toate programele de desene animate din grila televizorului, după ce au citit cât de nocive sunt acestea pentru copii, în raportul dat publicităţii de Consiliul Naţional al Audiovizualului. Televizorul este acum pe Prima TV, iar în colţul ecranului nu există niciun cerculeţ care să indice vreo limită de vârstă sau necesitatea vreunui acord parental.

Cum stăteau ei aşa, lipsiţi de griji şi într-o perfectă armonie, îl aud pe crainicul de pe micul ecran cum anunţă un caz care s-a întâmplat în Bacău: un bărbat şi-a decapitat tatăl şi i-a băut sângele. Apoi începe filmuleţul care ilustrează ştirea. Sunt prezentate detalii juicy, de exemplu cum agresorul a lovit mai întâi cu toporul, apoi, „prin mai multe lovituri, a detaşat capul de corp" (asta o spune un poliţist), cum a pornit cu capul sub braţ, pe uliţele satului (asta ne spun martorii) sau cum i-a şi băut sângele victimei (asta susţine însuşi agresorul). Nu, nu este un film horror, ci emisiunea de ştiri de la Prima TV, de la ora 18.00. Un film care ar conţine o astfel de scenă nu ar putea fi difuzat înainte de miezul nopţii şi ar avea cerculeţul cu interdicţia pentru minori.

Consiliul Naţional al Audiovizualului pare foarte atent cu protejarea minorilor şi ajunge să sufle şi-n iaurt, considerând nocive chiar şi nişte desene animate ca „Tom şi Jerry", pentru că personajele îşi dau unul altuia cu tigaia în cap, dar nu face nimic cu ororile reale prezentate la ştiri, în plină zi, cu lux de amănunte. Pentru CNA, violenţa căutată cu lumânarea la emisiunile de ştiri nu pare să constituie o preocupare.

Ar fi fost o problemă, dacă ar fi apărut ceva cu un „conţinut sexual explicit" sau cu „scene de nuditate"... Copilul trebuie să continue să creadă că a fost adus pe lume de barză, dar să ştie că, în lumea în care a fost paraşutat într-o bocceluţă, oamenii îşi detaşează unul altuia capul „prin lovituri repetate de topor". O lume minunată, de altfel!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite