Noapte albă pentru institutele culturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timp de peste 16 ore, în noaptea de vineri spre sâmbătă, insomniacii se vor plimba prin Bucureşti, pentru „doze“ mici de cultură, cu RATB-ul sau cu bicicletele. Li s-au pregătit filme, concerte şi spectacole. Printre ultimele evenimente de anvergură care marchează sfârşitul sezonului cultural şi începerea pauzei de vară se află şi Noaptea Institutelor Culturale.

Ajunsă la cea de-a patra ediţie, Noaptea Institutelor Culturale propune, în acest an, din seara zilei de vineri, 25 iunie, până în dimineaţa zilei următoare, aproximativ 70 de evenimente în 11 locuri din Bucureşti.

Consumatorii de cultură la ceas târziu - din ce în ce mai mulţi şi mai pasionaţi, după cum o dovedeşte succesul manifestărilor de genul Noaptea Albă a Muzeelor, Noaptea Albă a Galeriilor, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte etc. - vor avea parte de nenumărate delicatese culturale: proiecţii de filme, expoziţii de fotografie sau instalaţie video, lansări de carte, concerte de muzică tradiţională, de muzică clasică sau de club, pantomimă şi teatru, recitaluri de poezie, jocuri, concursuri, teste, surprize gastronomice şi bonusuri.

Ediţia 2010 a Nopţii Institutelor Culturale este organizată de nu mai puţin de 13 centre şi institute culturale, dintre care 12 sunt reunite sub egida EUNIC Bucureşti.

Cu bicicleta, între institute

Ca de obicei, organizatorii s-au îngrijit şi de transportul iubitorilor de cultură după miezul nopţii: pentru deplasarea între cele 11 centre în care au loc evenimente, participanţii vor avea la dispoziţie o cursă specială RATB, care va circula gratuit în intervalul orar 23.00 - 4.00, precum şi 100 de biciclete oferite de Asociaţia Green Revolution, care vor putea fi închiriate gratuit.

Cei dornici să închirieze biciclete trebuie doar să trimită o solicitare, în avans, la adresa pr@culturapoloneza.ro.

Cultură, dar şi mâncare

Nu vor lipsi din program savorile culinare. De altfel, mai toate centrele culturale participante îşi îmbie vizitatorii şi cu bunătăţi culinare specifice ţărilor de origine, conştiente că, dincolo de plăcerile spiritului, într-un astfel de maraton, trupul îşi cere la rândul său drepturile.

Centrul Ceh propune „o noapte magică cu magicianul filmului Karel Zeman". Pe lângă o expoziţie de fotografie, începând cu ora 22.00, pot fi vizionate câteva dintre cele mai semnificative filme ale marelui regizor de animaţie.

„Restul e muzică"

La sediul Institutului Cultural Român (ICR) din Aleea Alexandru 38 sunt programate proiecţii de filme realizate în cadrul Aristoteles Workshop, două reprezentaţii ale spectacolului de pantomimă „România. Închis pentru inventar", un concert susţinut de Romanian Piano Trio - Alexandru Tomescu, Răzvan Suma şi Horia Mihail - în cadrul unei noi întâlniri din seria „Restul e muzică... Comentând istoria muzicii clasice cu Dan Dediu şi invitaţii săi", o expoziţie de fotografie cu şi despre ICR, o lecţie demonstrativă de limba română pentru străini.

Se detaşează, la ora 00.30, în grădina ICR, proiecţia scurtmetrajului „Căutare" de Ionuţ Piţurescu, câştigător la Cannes anul acesta. În vizită la ICR este anunţată Fundaţia Culturală Greacă, care va oferi un concert de muzică rebetiko.

La Institutul Italian se proiectează, pe parcursul nopţii, clasicul „Cinema Paradiso", realizat de Giuseppe Tornatore în 1988, iar la Institutul Cervantes, la ora 22.00, are loc proiecţia filmului „El Greco", din 2007. Programul complet poate fi consultat pe www.icr.ro/noaptea_institutelor_2010 sau la http://www.getyourip.ro/brosura.pdf.

Selecţii din program

British Council, orele 21.30 - 23.00 / 1.00 - 2.40: Proiecţie British Animation Awards (BAA) 2010 - Cele mai bune scurtmetraje de animaţie britanice premiate în 2010

Centrul Cultural al Republicii Ungare, ora 18.00: Recital Chopin susţinut de pianistul Toma Popovici

Centrul Ceh Bucureşti: O noapte magică cu magicianul filmului Karel Zeman

Institutul Cervantes, ora 20.00: lansare de carte - „Traducerile din poveste" de Luminiţa Voina-Răuţ, Editura Vellant, 2009; orele 0.00 - 5.00: proiecţii de lungmetraje spaniole

Institutul Francez, orele 17.00 - 2.00: scurtmetraje, Lardux Films, proiecţii în Sala Elvira Popescu; orele 20.00 - 20.50: spectacol „Contraste", Richard Bovnocski şi Dana Cavaleru, în Atrium

Info

Noaptea Institutelor Culturale
Unde: Bucureşti, în sediile a 11 institute culturale
Când: noaptea de vineri, 25 iunie, spre sâmbătă, 26 iunie
Participanţi: British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural al Republicii Ungare, Forumul Cultural Austriac, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Român, Fundaţia Culturală Greacă, Institutul Goethe, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultură „Vito Grasso“, Institutul Polonez (coordonatorul ediţiei din acest an), Delegaţia Valonia-Bruxelles, cărora li se adaugă, în premieră, Centrul Cultural şi de Informare al Ambasadei Ucrainei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite