Ne dorim cetăţeni imbecilizaţi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dănutz SRL
Dănutz SRL

Anul 2010 a fost unul în care televiziunile noastre au devenit din ce în ce mai nefrecventabile de către cei care vor să vadă şi lucruri ceva mai substanţiale, nu numai hăhăială şi vorbărie goală, bune să spele creierele.

Am constatat aceasta şi făcând recomandările culturale de mai jos: sunt din ce în ce mai puţine programe, emisiuni, filme etc. care să merite să fie recomandate.

Până acum mai bine de jumătate de an, „clientul" frecvent al acestei rubrici era, cum e şi firesc, postul TVR Cultural. Din păcate, în ultima vreme, dacă mai găseam vreo recomandare, două, de la acest post pe săptămână, era mare lucru!

În situaţia în care bugetele televiziunii publice s-au diminuat, cei de la conducerea acestei instituţii au găsit de cuviinţă să taie în primul rând de la cultură, că ea oricum e un moft... Nu sunt mofturi, în schimb, emisiunile de divertisment semi-imbecile de care avem parte din belşug la TVR 1 sau la TVR 2.

O producţie ca „Dănutz SRL", de exemplu, va avea întotdeauna fonduri, chiar dacă ar dispărea totul în jurul ei. Cred că această emisiune cu efecte extraordinare în spălarea şi netezirea materiei cenuşii a telespectatorilor ar supravieţui în mod miraculos şi unei eventuale catastrofe, în urma căreia televiziunea din Pangratti ar fi rasă - Doamne fereşte! - de pe faţa pământului!

De la televiziunile comerciale n-avem ce pretenţii să ridicăm - ele sunt o afacere şi difuzează ce consideră patronul că-i aduce bani. Aşa că trăiască vedetele siliconate peste tot şi manelele de toate felurile! Când vine vorba de TVR, însă, lucrurile se schimbă, pentru că e o televiziune care trebuie să servească interesul public. Este oare în interesul Cetăţii să avem cetăţeni imbecilizaţi?

Din fericire, nu. Prin urmare, TVR trebuie să ţină seama de asta atunci când îşi alcătuieşte programele. Desigur, într-o ţară civilizată aceste cerinţe sunt stipulate prin lege. Şi, în plus, legea se respectă. La noi, Dumnezeu cu mila! Nu ne mai întrebăm aşadar de ce TVR nu se poate apropia nici măcar la ani lumină de BBC, că nu are nici un rost... 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite