Liviu Ciulei, excelenţă la TIFF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele regizor, alături de actriţa Dorina Lazăr, se află printre artiştii omagiaţi în acest an de Festivalul de Film Transilvania de la Cluj. Peste doar două zile, spectatorii înrăiţi de film vor da din nou năvală în oraşul de pe Someş, aşa cum fac, în această perioadă a primăverii, de nouă ani încoace.

Vineri seară, la Cluj-Napoca are loc deschiderea oficială a celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), într-un nou şi spectaculos spaţiu de proiecţie în aer liber, situat în Piaţa Unirii, unul dintre locurile care fac mândria acestei capitale a Transilvaniei. Debutul maratonului cinematografic, care va dura nu mai puţin de 10 zile, va fi marcat de proiecţia unui film cu totul special: „Soul Kitchen", cea mai recentă peliculă semnată de adulatul cineast turco-german Fatih Akin, distinsă la Festivalul de la Veneţia din 2009 cu Premiul special al juriului.

Dacă începutul e făcut de comedia savuroasă a lui Fatih Akin, cealaltă copertă a festivalului va fi dată de proiecţia de duminică seară, 6 iunie, a terifiantei „Autobiografii a lui Nicolae Ceauşescu", în viziunea cineastului Andrei Ujică, prezentată în premieră mondială la Festivalul de la Cannes. „Ceauşescu" şi Ujică vor fi prezenţi - de data aceasta în deschidere - şi la varianta sibiană a TIFF, care va avea loc, pentru a patra oară, între 9 şi 13 iunie, în trei locuri: Piaţa Mică din Sibiu, Teatrul de Vară şi Centrul Cultural Habitus. O animaţie spectaculoasă, „Fantastic Mr. Fox", cel mai recent film semnat Wes Anderson, va închide cea de-a patra ediţie a TIFF Sibiu.

Premiu pentru „Angela"

Organizatorii TIFF dau, şi de această dată, Cezarului ce-i al Cezarului şi excelenţei ce-i al excelenţei: marele artist român Liviu Ciulei, personalitate imensă a filmului şi a teatrului românesc, va fi omagiat prin acordarea Premiului de Excelenţă şi prin prezentarea a trei dintre filmele sale în tradiţionala secţiune a festivalului „3X3". Va fi vorba despre „Erupţia", „Valurile Dunării" (proiecţie de gală în prezenţa protagonistei Irina Petrescu) şi „Pădurea spânzuraţilor" (proiecţie de gală în prezenţa actorilor Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ).

Totodată, actriţa Dorina Lazăr va fi distinsă, la Gala de închidere de sâmbătă, 5 iunie, cu premiul ediţiei 2010 pentru întreaga carieră. Astfel, interpreta neuitatei Angela, şoferiţa de taxi care „merge mai departe", prestigioasă actriţă de teatru şi film, îşi vede numele alăturat unei liste de premianţi care mai cuprinde nume precum Mircea Albulescu, Florin Piersic sau regretatul Gheorghe Dinică.

Invitatul special al acestei ediţii este celebrul cineast german Wim Wenders, care va sta la Cluj în perioada 1-6 iunie şi se va întâlni cu publicul TIFF la proiecţiile din cadrul secţiunii 3x3, precum şi în cadrul unui masterclass de neratat.

Dictatorul, altfel

Lista filmelor-hit prezente în 2010 la Cluj cuprinde titluri precum „The Refuge" (regia François Ozon), „Submarino" (regia Thomas Vinterberg), „Hadewijch" (regia Bruno Dumont), „Mother" (regia Bong Joon-ho) şi „La fille du RER" al lui André Téchiné, fără să mai vorbim despre cele mai recente pelicule semnate de Mika Kaurismäki, Marco Bellocchio (titratul „Vincere"), Tsai Ming-Liang, Goran Paskaljevic, islandezul Dagur Kári (câştigător al primului Trofeu Transilvania, în 2002), Francis Ford Coppola, Todd Solondz.

Cunoscătorii care dau buluc la Cluj în fiecare an sunt cu siguranţă fani ai unuia sau altuia dintre cineaştii ale căror opere sunt prezentate în festival, astfel încât nu au nevoie de prea multă ghidare în „labirintul" infernal al proiecţiilor şi evenimentelor care se suprapun şi se aglomerează în zilele de festival, buimăcind complet un vizitator mai puţin avizat.

Inedit - cel puţin pentru spectatorii mai tineri - este totuşi documentarul lui Andrei Ujică (autor, în anii '70, alături de Şerban Foarţă, al textelor de pe clasicele albume Phoenix) şi, să zicem aşa, „interpretul" său principal. Ujică face portretul dictatorului exclusiv prin imagini de arhivă preluate de la TVR şi de la Arhiva Naţională de Filme, prezentându-l într-o ipostază complet nouă pentru publicul român. Imagini din intimitatea tiranului îl prezintă într-o postură bizară, la care ex-supuşii săi nu au avut până acum acces.

Selecţii din program

Vineri, 28 mai

-18.30 Cinema City - Sala 1 - „Victorie", regia Marco Bellocchio
-18.30 Cinema Republica - „Mama", regia Bong Joon-ho
-19.30 Cinema Victoria - „Refugiul", regia François Ozon
-20.30 Cinema City - Sala 1 - „Submarino", regia Thomas Vinterberg
-21.30 Piaţa Unirii - „Soul Kitchen", regia Fatih Akin

Sâmbătă, 29 mai

-18.00 Cinema Republica - „Caravana cinematografică", regia Titus Muntean
-20.00 Cinema Republica - „Metropolis", regia Fritz Lang

Duminică, 30 mai

-10.00 Cinema Arta - „Erupţia", regia Liviu Ciulei
-12.00 Cinema Victoria - „Capitalism", regia Michael Moore
-20.30 Cinema Republica - „Victorie", regia Marco Bellocchio
-21.30 Cinema Echinox - „Pantofiorii roşii", regia Michael Powell & Emeric Pressburger
-23.59 Cinema Echinox - „O inimă bună", regia Dagur Kári

Info

Festivalul Internaţional de Film Transilvania
Unde: Cluj-Napoca, cinematografele: Republica, Victoria, Arta, Cinema City, Echinox, Taverna, Iulius Mall, Auditorium UBB, Piaţa Unirii, Fabrica de Pensule
Când: 28 mai - 6 iunie

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite