„Jurnalele“ lui Orwell

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele unsprezece caiete ale scriitorului celebru pentru „Ferma animalelor“ şi „O mie nouă sute optzeci şi patru“ apar adunate într-un volum, săptămâna aceasta, în librării. Volumul „Jurnale“ editat de Polirom cuprinde însemnări din 1931 până în ultimele zile ale autorului petrecute într-un spital din Londra în anul 1950.

Textele din volumul „Jurnale" oferă o imagine inedită a vieţii lui George Orwell, născut în India în 1903, unde tatăl său lucra ca funcţionar în administraţia britanică. Cartea surprinde detalii despre aventura pe care scriitorul a trăit-o în 1931 în lumea culegătorilor de hamei şi până în ultimele sale zile, din spital, la Londra, în anul 1950.

Volumul oferă o perspectivă din interior asupra vieţii lui George Orwell, unul dintre cei mai provocatori vizionari ai secolului XX. „Jurnalele" editate în colecţia Biblioteca Polirom conţin observaţii despre natură şi evenimentele politice ale vremii sale, însemnări cât se poate de obişnuite despre viaţa de zi cu zi a scriitorului, surprinzând prin diversitatea temelor abordate, seriozitatea demersului şi mai ales prin pragmatism.

Din însemnările care acoperă peste 630 de pagini ies în evidenţă curajul autorului, lipsa dogmatismului şi amplitudinea preocupărilor de integrare a realităţii în viitoarea operă.

Listă de criptocomunişti

Orwell avea o aversiune faţă de ideea de a i se scrie biografia, însă aceste jurnale oferă practic o autobiografie virtuală şi opinii despre multe lucruri din viaţa sa. Din sutele de texte din volum se naşte, copleşitoare, imaginea unuia dintre cei mai profunzi comentatori ai celui de-al Doilea Război Mondial, critic necruţător al falsităţilor şi incoerenţelor sociale şi politice ale vremii sale şi diagnostician fără cusur al caracterului uman.

Orwell obişnuia să noteze frânturi de informaţii din ziare, reţete, sfaturi grădinăreşti şi făcea liste cu lideri naţionalişti, cuvinte şi expresii în latină, franceză şi alte limbi. E de notorietate faptul că a întocmit o listă cu cei pe care îi considera criptocomunişti sau simpatizanţi comunişti şi că şi-a notat lecturile extinse din ultimul an de viaţă. Vreme de mulţi ani a colecţionat pamflete (acum aflate la British Library) şi a început să le catalogheze. De asemenea, a notat cu grijă sumele primite ca plată pentru scrierile sale, pentru a-i fi mai uşor la declararea veniturilor şi calcularea impozitului restituit de către stat.

Cel mai uman scriitor

Din texte rezultă că autorul a fost un observator meticulos atât al banalului, cât şi al extraordinarului, descriind în note scurte atât tabloul Europei în prag de război, cât şi mărunte detalii casnice. „În ciuda faptului că anumite porţiuni din jurnale lipsesc - unul sau două caiete au fost confiscate de NKVD şi probabil încă mai zac printr-o arhivă prăfuită, iar însemnările despre ultimii ani de război s-au pierdut în timpul unui bombardament -, ceea ce s-a păstrat face din cel mai profund şi mai uman scriitor al secolului XX o
prezenţă familiară, apropiată", aprecia publicaţia „The Guardian".

„Nu trebuie să fii un fan împătimit al lui Orwell ca să te captiveze lectura acestor jurnale: ele pot fi citite de oricine este interesat de viaţa cotidiană, dar şi de marile evenimente din perioada 1931-1949", preciza „The Guardian".

„De ce a scris Orwell jurnale? Şi ce ne spun acestea despre el? Majoritatea jurnalelor de scriitor sunt scrieri autoreflexive pe care, parcurgându-le, cititorul rămâne cu senzaţia că adevăratul destinatar este, de fapt, o posteritate îndepărtată şi vagă. La Orwell însă nu întâlnim nici comentarii despre tehnica sa literară, nici dezvăluiri spectaculoase. În schimb, îl cunoaştem - sau îl recunoaştem - pe observatorul atent al spectacolului vieţii în toate detaliile sale, de la cele mai neînsemnate la cele mai cutremurătoare", sublinia „Times Literary Supplement".

Info „Jurnale"

Autor: George Orwell
Traducere şi note: de Vali Florescu, după o ediţie îngrijită de Peter Davison
Colecţia: Biblioteca Polirom
Preţ: 39,95 lei

A adus un „Omagiu Cataloniei"

Autorul George Orwell s-a născut în 1903, în India, unde tatăl său lucra ca funcţionar în administraţia britanică.

- În anii 1917-1921 a studiat la Eton, publicând în diverse reviste ale colegiului. După absolvire s-a angajat în cadrul Poliţiei Imperiale Indiene din Birmania, experienţă pe care a relatat-o mai târziu în romanul „Zile birmaneze" (1934). În 1933 i-a apărut prima carte, „Down and Out in Paris and London". De-a lungul anilor '30, Orwell a continuat să publice constant, oferind luminii tiparului romane precum „A Clergyman's Daughter" (1935) sau „O gură de aer" (1939).

- În România, scriitorului i s-au tradus la Editura Polirom volumele „Ferma animalelor", „O mie nouă sute optzeci şi patru", ,„Zile birmaneze", ,,Omagiu Cataloniei", „Aspidistra să trăiască!".

NOTE PUBLICATE PE SITE

Însemnările din jurnalul lui Orwell, începând cu 9 august 1938, însoţite de hărţi excelente ale călătoriilor autorului, au fost postate zilnic la exact şaptezeci de ani după scrierea lor, pe website-ul Premiului Orwell, www.orwelldiaries.wordpress.com.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite