Îndrăgostiţi de OTV

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un distins intelectual scria acum ceva vreme, într-un text în care făcea apologia postului manelistic al lui Dan Diaconescu: „Există două feluri de telespectatori - cei care se uită la OTV şi cei care nu recunosc" sau „Din punctul meu de vedere, OTV este cel mai interesant produs media de pe piaţa televizuală".

Nu încerc să desluşesc care sunt raţiunile pentru care domnul Sever Voinescu este aşa de îndrăgostit de postul specializat în cadavre şi personaje aflate la limita umanului (poate aceleaşi pentru care şi preşedintele Băsescu găsea, într-o vreme, această televiziune frecventabilă), dar pot să spun că am cunoscut mulţi intelectuali „fini" care-şi pierd nopţile uitându-se în gura lui Dan Diaconescu şi a invitaţilor săi. După câţi oameni culţi urmăresc OTV, ai zice că ai de-a face cu un adevărat canal cultural!

De ce se uită la OTV şi indivizi de la care ai avea oareşce pretenţii? Unii spun că sunt atraşi de „fascinantul spectacol al naturii umane". Adică, vezi bine, ei sunt nişte cercetători care analizează gângănii din insectar şi nimic mai mult. O fac rece, profesional, fără implicare, doar din raţiuni ştiinţifice.

Daţi-mi voie să nu cred asta. Nu cred că distinşilor domni care privesc bălăcelile în lături de la OTV nu le place deloc faptul că se scaldă şi ei în aceeaşi oală. Or fi ei „distinşi", dar fascinaţia pentru acest post dovedeşte că au ei înşişi o anumită apetenţă pentru bârfă, pentru lucruri morbide, pentru oameni şi fapte din zona Centurii.

De fapt, n-ar trebui să fim deloc surprinşi. Câţi nu devin dintr-odată atenţi atunci când crainica de la ştiri avertizează că „urmează imagini şocante şi violente"? Un asemenea avertisment este pentru mulţi precum clopotul care cheamă la masă... Apoi, câţi oameni respectabili la lumina zilei nu urmăresc, neştiuţi de nimeni şi la ceasuri târzii din noapte, filme hardcore, cu tot felul de grozăvii? La OTV e tot un fel de pornografie, numai că e „pe bune": gemetele, gâfâielile şi horcăielile nu sunt mimate, ci veritabile.

Artizanul OTV, Dan Diaconescu, a devenit o vedetă pentru toată lumea, iar acum, după mascarada cu arestarea, are toate şansele ca parcursul lui în politică să se facă pe cai mari.

În realitate, un om inteligent nici măcar n-ar trebui să fi auzit de el. Numai că realitatea nu e aşa de simplă cum ne-am dori noi să fie. Aşezaţi în patru labe şi cu limba scoasă de plăcere, intelectualii rafinaţi, dar amatori de plăceri vinovate îi fac rating lui Dan Diaconescu, în timp ce acesta, pe un cal alb (vopsit, desigur), îşi vede de drumul lui triumfător. I-a avut şi pe-aceştia!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite