În numele tatălui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sat german, de dinainte de Primul Război Mondial, în care încep să se întâmple lucruri ieşite din comun şi violente, cu autori necunoscuţi: o sârmă întinsă pe drumul pe care se întoarce medicul spre casă, ce-i provoacă un accident urât, copilul de vreo 5 ani al baronului e găsit legat şi bătut la fund până la sânge, copilul handicapat al moaşei comunale e şi el bătut atât de crunt, încât e pe cale să-şi piardă v

Din fericire, această serie de întâmplări e doar un pretext şi filmul „Panglica albă"/„Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte" de Michael Haneke nu devine nicio clipă unul poliţist. De fapt, adevăratele lucruri violente şi ieşite din comun nu sunt cele exterioare şi care tulbură la un moment dat liniştea satului, ci cele care se petrec dintotdeauna, în intimitatea căminului fiecăruia dintre membrii comunităţii. O comunitate patriarhală, cu un adevărat cult al pedepsei, cu reguli stricte şi scorţoşenie religioasă şi, desigur, cu foarte multă ipocrizie.

Femeile nu crâcnesc în faţa bărbaţilor, ei sunt stăpânii absoluţi. Iar bărbaţii, ca autocraţi ce sunt, pot să facă orice, dincolo de regulile impuse tuturor celorlalţi. Într-o asemenea comunitate, în care toţi oamenii merg cu sfinţenie la biserică, preotul aplică pedepse nedrepte şi crude copiilor săi, moşierul nu-şi plăteşte lucrătorii, iar doctorul satului renunţă la amantă, care era „prea bătrână" pentru gustul lui, pentru a începe o relaţie cu propria fiică de 14 ani. Altfel, toţi aceştia sunt bărbaţi respectabili, adevăraţi stâlpi ai comunităţii. Lumea filmului „Panglica albă" este una impregnată de violenţă şi de moarte.

Rezultă un film apăsător, după vizionarea căruia eşti buimac. De ce ne-am dori să vedem aşa ceva? Tocmai pentru că o astfel de peliculă ne îndeamnă să ne punem întrebări despre noi înşine, despre lumea în care trăim. Nu ne strică, din când în când, câte un duş rece, care să ne mai scoată din mocirla călduţă a traiului cotidian.  

Info

Panglica albă (Germania-Austria-Franţa-Italia, 2009)

Regia: Michael Haneke

Cu: Christian Friedel, Leonie Benesch, Maria-Victoria Dragus, Leonard Proxauf, Levin Henning.

Palme d’Or la Cannes, în 2009

HBO, miercuri (9 martie), ora 20.00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite