„Identităţile“ Comediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul de Comedie din Bucureşti organizează, în perioada 15-22 mai, ediţia a VIII-a a Festivalului Comediei Româneşti (festCO). Manifestarea începe, sâmbătă, cu specta-colul „Identităţi“,  pus în scenă de Victor Ioan Frunză la Brăila, după şapte piese scurte ale lui Dumitru Solomon.

Criticul de teatru Ileana Lucaciu a făcut selecţia spectacolelor invitate în Festivalul de Comedie, care se vor juca, începând de sâmbătă, timp de o săptămână, la Teatrul de Comedie Bucureşti.

FestCO se deschide sâmbătă cu un spectacol de excepţie: „Identităţi", pus în scenă de Victor Ioan Frunză la Teatrul „Maria Filotti" din Brăila, după şapte piese scurte scrise de Dumitru Solomon (1932 -2003). Dramaturgul a marcat evoluţia teatrului românesc din a doua parte a secolului XX, opera sa fiind laureată cu Premiului Academiei Române în 1973.

Geometrie variabilă: şapte piese, şapte spaţii

Spectacolul „Identităţi", cu muzica compusă de Tibor Cari şi interpretată live de actorii Alin Florea, Silvia Tariq şi Radu Micu, acompaniaţi la pian de Cornel Cristei, are decorul şi costumele de epocă create de Adriana Grand.

Montarea lui Victor Ioan Frunză este ca o întoarcere în timp, de o nesfârşită poezie, regizorul propunând o formulă scenică neabordată până acum de trupa din Brăila: în cele şapte scenete, pe acorduri de pian, spectatorii sunt invitaţi, ceremonios, ca într-o poveste cu oglinzi, dintr-un tărâm în celălalt.

Publicul păşeşte aşadar într-un spectacol cu geometrie variabilă, care îl poartă prin diferite locuri, printre care Sala Mare, Sala Studio, foaierul teatrului sau curtea interioară. Cinci actori interpretează timp de două ore, fără pauză, nu mai puţin de 22 de roluri, care le pun la încercare talentul şi rezistenţa fizică.

Îmbrăcaţi în costume de epocă, ei capătă diferite identităţi, într-o gară, în drum spre Paris sau Periş, căutând o cămilă nevăzută sau înecaţi în apa conştiinţelor noastre, în dialoguri fără partener. Spectacolul va fi reprezentat sâmbătă de două ori, de la 18.00 şi de la 21.00, la Teatrul de Comedie.

De patru ori Ionesco

Dintre spectacolele invitate în cadrul festCO patru sunt montări după Eugène Ionesco: două versiuni ale „Lecţiei", regizată de Tino Geirun la Teatrul Dramatic „Fani Tardini" din Galaţi, şi, res­pectiv, de Horaţiu Mălăele, la Sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti, alături de „Cântăreaţa cheală", montată de Alexandru Dabija la Teatrul German de Stat din Timişoara şi „Scaunele", în regia lui Kincses Elemer, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu" din Craiova.

De asemenea, au fost selecţionate două spectacole puse în scenă după dramaturgul Matei Vişniec: „Şi cu violoncelul ce facem?", în regia lui Zalan Zakarias, de la Teatrul „Tomcsa Sándor" din Odorheiu Secuiesc, şi „Femeia ţintă şi cei zece amanţi", în regia lui Claire Dancoisne, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu. „Şcoala lui Gufi", după Matei Vişniec, spectacol câştigător al premiului „festCO" în cadrul Festivalului de Teatru pentru Liceeni „Jos Pălăria", ediţia din 2009, va fi prezentat în afara concursului, sâmbătă, 22 mai, de la ora 13.00, la Sala Nouă de la „Comedie".

În cadrul festCO au mai fost selectate trei spectacole puse în scenă după dramaturgul Mimi Brănescu: două versiuni „Flori, fete, filme sau băieţi"(regia Radu Popescu, Asociaţia teatrul.ro, şi, respectiv, Vlad Massaci, (Teatrul Act), „Gunoierul" (regia Alex Mărgineanu, Teatrul „Ioan Slavici" Arad), şi „Dumnezeul de a doua zi" (regia Claudiu Goga, Teatrul Act). Din juriul care va acorda premiile sâmbătă, 22 mai, în cadrul Galei Comediei Româneşti, fac parte Sanda Manu, Marina Constantinescu şi Vladimir Găitan.

Selecţii program

Sâmbătă, 15 mai
-18.00 Teatrul de Comedie - deschiderea oficială festCO 2010
-18.00 şi 21.00 „Identităţi" - 7 piese scurte de Dumitru Solomon puse în scenă de Victor Ioan Frunză , Teatrul „Maria Filotti" Brăila

Duminică, 16 mai
-19.30 Teatrul de Comedie, Sala Studio
„Lecţia" de Eugène Ionesco, regia Tino Geirun, Teatrul Dramatic „Fani Tardini" Galaţi

Luni, 17 mai 
-21.00 Teatrul Act
„Acasă la tata" de Mimi Brănescu, regia Alexandru Dabija, Teatrul Act

Marţi, 18 mai
-19.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare
„Femeia ţintă şi cei zece amanţi" de Matei Vişniec, regia Claire Dancoisne, Teatrul Naţional „Radu Stanca" din Sibiu

Vineri, 21 mai
-19.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare
„Take, Ianke şi Cadâr" de V.I. Popa, regia Lucian Sabados, Teatrul „Toma Caragiu" din Ploieşti

Sâmbătă, 22 mai
-18.00 Teatrul de Comedie, Sala Mare „Cântăreaţa cheală" de Eugène Ionesco, regia Alexandru Dabija, Teatrul German de Stat Timişoara, spectacol în limba germană cu supratitrare în română
-19.00 Teatrul Naţional Bucureşti, Sala Atelier „Lecţia" de Eugène Ionesco, regia Horaţiu Mălăele, Teatrul Naţional Bucureşti
-20.30 Teatrul de Comedie, Sala Mare Gala Comediei Româneşti - decernarea premiilor festCO 2010.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite