Hăituiţi de paparazzi, la „Anonimul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent „Anonimul“ se desfăşoară până duminică,la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării. Invitatul acestei ediţii va fi Matthew Cooke, producătorul filmului „Teenage paparazzo“, în regia actorului Adrian Grenier. Documentarul descrie relaţia aproape „incestuoasă“ dintre un paparazzo precoce (în vârstă de 13 ani) şi subiectul său, o vedetă hollywoodiană.

Festivalul „Anonimul" propune o incursiune în mintea vedetelor hollywoodiene, dar şi a principalilor „observatori" ai acestora: paparazzii, fotografii care îşi vând şi sufletul pentru un instantaneu de scandal. Filmul vedetă este programat pentru vizionare la 12 august, în secţiunea „Actori în spatele camerei": „Teenage paparazzo", în regia lui Adrian Grenier (actor cunoscut din filmul „Diavolul se îmbracă de la Prada", 2006, dar şi din serialul HBO „Anturaj", 2004). Grenier - el însuşi în film - se pune la dispoziţia unui paparazzo sclipitor, în vârstă de doar 13 ani: Austin Visschedyk. Producţia îşi trage seva din relaţia celor doi, în fapt, un spionaj fin, de tip du-te-vino - Grenier explorează culisele minţii lui Austin, Austin adoră atenţia, dar şi vecinătatea unei vedete.

Graniţa fină a expunerii

Tema filmului, generoasă, ţine de problematica graniţei fine dintre expunerea din care trăiesc vedetele şi aparenta pudoare (uneori, totuşi, şi autentică) în faţa imaginilor surprinse de bliţurile fotografilor. Iar Grenier, în postura regizorului, are „o inteligenţă ascuţită", scrie „Variety". Dincolo de Grenier şi de Austin, acest paparazzo precoce, printre vedetele care apar în film sunt: Alec Baldwin, Matt Damon sau Paris Hilton.

Pentru a dubla impactul unei experienţe hollywoodiene, invitatul special al Festivalului „Anonimul" va fi Matthew Cooke, producătorul „Teenage paparazzo". Cook va participa la o întâlnire deschisă cu publicul, joi, 12 august, după proiecţia filmului. În anul 2007, producătorul a fost nominalizat la Premiile Oscar, pentru documentarul „Deliver Us from Evil". Atunci, filmul său a adus la lumină scandalul creat în jurul părintelui Oliver O'Grady, care a abuzat sexual copii timp de 30 ani fiind, în tot acest timp, mutat de la o parohie la alta de către Biserica Catolică.

„Actori în spatele camerei", o secţiune de tradiţie a festivalului, va mai include proiecţia filmului „Slipstream", povestea unui scenarist pe moarte, regizat de actorul Anthony Hopkins, care are şi un rol în film. De asemenea, actriţa Natalie Portman regizează un scurtmetraj din seria „New York, I Love You", care va fi proiectat în cadrul festivalului.

Şapte lungmetraje intră în concurs

În competiţia din acest an intră şapte lungmetraje de ficţiune, printre care şi „Caravana cinematografică", în regia lui Titus Muntean. Filmele selectate pentru competiţie de criticul Ludmila Cvikova (selecţionerul filmelor Festivalului de la Rotterdam) includ şi un debut spectaculos: filmul „Zero", al polonezului Pawel Borowski, nominalizat la Premiul Juriului Internaţional, Festivalul Internaţional de Film de la São Paulo, 2009. Pe lângă „Zero" şi „Caravana cinematografică", în competiţie vor mai participa lungmetrajele: „Vulpiţele", în regia Mirei Fornayova (Premiul Juriului la Festivalul de la Veneţia, 2009), „La mare", un film mexican regizat de Pedro Gonzalez-Rubio, „Micuţa slovenă" de Damjan Kozole, „Pe calea cea bună", în regia Jasmilei Zbanic, dar şi „Reîncarnarea lui Troţki", un film fantezist, curajos, regizat de Jacob Tierney (distins cu Premiul Publicului la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo, 2009).

În concursul pentru scurtmetraje de ficţiune, dintre cele 350 de filme trimise spre selecţie au fost alese 30 pentru a intra în competiţie. Şase aparţin regizorilor români. În secţiunea „Off românesc" interesantă este prezenţa tânărului regizor Matei-Alexandru Mocanu cu „The Shukar collective experiment". În cadrul serii HBO va fi proiecţia filmului „Temple Grandin" (SUA, 2010), prezenţă mult negociată de către organizatorii festivalului, o poveste sensibilă despre o femeie (Claire Danes) care suferă de autism, pe fundalul Americii anilor '50. La fel ca anul trecut, câştigătorii festivalului vor fi desemnaţi prin votul publicului.

Selecţii program
- Astăzi ora 23.35: „Caravana cinematografică", regia: Titus Muntean
- Mâine
ora 21.15: „Zero", regia Pawel Borowski (Polonia)
ora 23.20: „Teenage Paparazzo", regia: Adrian Grenier (SUA)
- Vineri, 13 august
ora 22.30: „Temple Grandin", regia: Mick Jackson (SUA)
- Sâmbătă, 14 august
ora 12.20: „Slipstream", regia: Anthony Hopkins (SUA)
ora 14.00: „Nuntă în Basarabia", regia: Napoleon Helmis
ora 1.30: „Un tip serios", regia: Ethan & Joel Coen (SUA).

Info

Festivalul Internaţional de Film Independent „Anonimul"
Unde: la Sfântu Gheorghe,
în Delta Dunării
Când: 9-15 august
Invitaţi: producătorul american Matthew Cooke, pianistul Lucian Ban, cântăreaţa Cătălina Beţa

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite