Gărâna 2010 - patru zile de jazz cu multe Grammy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine începe a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Jazz de la Gărâna, iar fanii genului au ocazia să-i vadă la lucru pe Béla Fleck, câştigător a două premii Grammy în 2010, pe Patricia Barber şi alte 11 formaţii. Cel mai important festival de jazz din sud-estul Europei începe mâine la Gărâna, în Munţii Semenic.

Efortul organizatorilor de a înscrie încă de acum patru ani Gărâna în circuitul european al festivalurilor de jazz este răsplătit la fiecare ediţie. Şi cea din 2010 ţine ştacheta la un nivel valoric foarte ridicat. După numele mari prezente anii trecuţi (Stanley Jordan, Mike Stern - de două ori, Steve Hackett, Scott Henderson, Nguyen Le, Jan Garbarek, Victor Wooten sau Nils Petter Molvaer), Gărâna 2010 are drept capete de afiş pe muzicianul american Béla Fleck şi pe pianista Patricia Barber.

Jazzul scandinav, bine primit la Gărâna

Marius Giura, organizatorul festivalului, a testat publicul român la jazzul scandinav şi a observat că acesta place. Aşa se face că nu este an în care să nu invite cel puţin trei grupuri nordice.

În prima zi va urca pe scenă chitaristul norvegian Terje Rypdal, care a fost prezent şi anul trecut în Poiana Lupului. De data aceasta însă, Terje Rypdal va fi însoţit de Miroslav Vitous (contrabas), care a mai cântat şi el la Gărâna, acum doi ani.

Duminică vor concerta alte două grupuri scandinave: Dan Berglund's Tonbruket, din Suedia, şi Trygve Seim & Frode Haltli, din Norvegia.
Adepţi ai „şcolii teutone" de jazz, nordicii au fost mereu spectaculoşi prin „industrializarea" jazzului, prin folosirea mereu experimentală a multor efecte, semplere.

De aşteptat este duoul norvegian Trygve Seim & Frode Haltli, o combinaţie interesantă între saxofon şi acordeon. Tipic pentru NUJazz, abstract, incitant.

Patricia Barber şi paharul cu coniac

Ziua de duminică va fi dominată de prezenţa prestigioasei pianiste Patricia Barber. Cântă de peste 20 de ani, se declară adeptă a Contemporary Jazz, un stil modern, cu inspiraţie atât din jazzul negru sudic, din New Orleans, cât şi din jazzul alb din Nebraska, locul unde şi-a ales să locuiască.

Foarte convinsă de valoarea ei, a făcut câteva coveruri după piese celebre ale rock-ului, precum „Black Magic Woman", despre care Patricia Barber spune că le-a „recompus", şi că sună mai bine".

Este însoţită de Neal Alger, chitară, Larry Kohut, bass, Eric Montzka, tobe, şi, mai ales, de paharul cu coniac pe care‑l ţine mereu lângă pian. Posesoare a unei voci „blând-fioroase", după cum singură se caracterizează, va fi o prezenţă spectaculoasă, care va plăcea mult publicului.

BÉla Fleck trio - monopol pe seara de vineri

Incontestabil, vedeta acestei ediţii a festivalului este Béla Fleck, poate omul momentului în jazzul mondial. Singura lui pretenţie a fost aceea de a avea seara lui, fără alte trupe care să cânte înainte sau după el. Asta şi pentru că, perfecţionişti fiind, au nevoie de câteva ore bune pentru probele de sunet, aranjamentul scenei şi adaptarea soundului la condiţiile exacte de acustică la concert.

Este de aşteptat reacţia publicului la muzica lui Bela Fleck. Este prima dată când vedem la Gărâna un show de banjo. Apoi, cei doi muzicieni care-l însoţesc. Zakir Hussain este un percuţionist indian de excepţie, care ne aduce aminte de un alt indian, tot percuţionist, care a fost şi el invitat la Gărâna, Trilok Gurtu. La contrabas, Fleck este acompaniat de Edgar Meyer, un alt nume mare în jazz.

Muzician complex, se află în plină perioadă de creaţie, Béla Fleck este „pe val". La începutul anului a obţinut două premii Grammy, din patru nominalizări, şi se află pe primele locuri în topurile de specialitate. Va susţine vineri seară un show total, alături de Zakir Hussain (percuţii) şi Edgar Meyer (contrabas), cei doi instrumentişti cu care susţine turneele în ultimii doi ani.

Locaţie: 35 de kilometri de Reşiţa, drumul spre Semenic

Transport: Microbuze din Gara Reşiţa Nord

Preţuri la concerte:  ABONAMENT 4 zile ( joi, vineri, sâmbătă şi duminică) - 170 lei

ABONAMENT 3 zile (vineri, sâmbătă şi duminică) - 130 lei

BILET 1 zi - 50 lei

Programul festivalului

Joi 22 iulie

Funky Growl (România)

Elina Duni Quartet (Elveţia)

Terje Rypdal/ Miroslav Vitous/ Gerald Cleaver (Norvegia)

Vineri 23 iulie

Bela Fleck, Zakir Hussain & Edgar Meyer (SUA/India)

Sâmbătă 24 iulie

Marcin Wasilewski Trio (Polonia)

Brederode Quartet (Olanda)

Muthspiel Trio (Austria)

Djabe (Ungaria)

Duminică 25 iulie

Bega Blues Band (România)

Patricia Barber (SUA)

Dan Berglund's Tonbruket (Suedia)

Trygve Seim & Frode Haltli (Norvegia)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite