Deliciile literare ale vacanţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la umorul lui Kurt Vonnegut până la stilul violent al lui Chuck Palahniuk sau sensibilitatea tragică a lui Péter Esterházy sunt tot atâtea trasee ficţionale de străbătut în această vară. Violonistul Alexandru Tomescu, actorii Anamaria Marinca, Marius Manole, Dorina Lazăr, Lia Bugnar, regizorii Corneliu Porumboiu şi Radu Afrim, dar şi scriitorul Eugen Istodor vă recomandă cărţile lor preferate, de luat în concediu.

Violonistul Alexandru Tomescu, prins între o înregistrare a dublului concert de Brahms cu Filip Papa şi Orchestra Naţională Radio, dirijată de Tiberiu Soare, şi un festival de muzică de cameră, în Franţa, şi-a pregătit „un teanc de 12 cărţi" pentru vacanţa de vară. Recomandă trei dintre alegerile sale, însoţite de muzica potrivită.

„După tot stresul unei stagiuni de concerte şi turnee, o carte despre „zen" este o alegere firească: Paul Reps, Nyogen Senzaki - „Zen. Cele mai frumoase scrieri" (Editura Humanitas, Colecţia „Nipponica", traducere de Dana Ligia Ilin, Librăria Cărtureşti, 23 de lei). Nu este o carte de citit, ci mai degrabă de răsfoit. Pe mine mă pun pe gânduri toate aceste anecdote, toate povestioarele amuzante - este ceva esenţial în ele, necuprins în cuvinte". Acordurile potrivite pentru această lectură, spune Tomescu, sunt cele ale unui pian, de pildă ale pianistului şi compozitorului Erik Satie, „de preferat o versiune mai lentă, un pianist care să nu fie grăbit".

Pentru a reveni în Bucureşti „dacă mă ridic prea sus cu cartea zen", continuă Tomescu, „Eugen Istodor cu „Cartea vieţii mele. Şulea 31, N3, sc.2. Cu ocazia comunismului" (Editura Polirom, Colecţia „Ego. Publicistică", Librăria Libertas, 29,95 de lei) o să mă readucă în Capitală, în blocul în care a copilărit - ştiam de multă vreme despre carte, dar abia acum am găsit-o!".

Lui Tomescu îi place „la nebunie ce poate scoate Eugen de la oamenii cu care vorbeşte, ce trăsnăi sau adevăruri uriaşe în sinceritatea lor descopăr în interviurile lui". Cât priveşte fondul muzical, Tomescu alege pentru Istodor nişte Oscar Peterson. „Obligatoriu live, căci ce poate fi mai live decât un interviu?" Chiar dacă nu se înscrie la categoria cărţi, Tomescu mai recomandă şi numărul 3 al Revistei „Punctum"(editată de fotograful Cosmin Bumbuţ, Librăria Cărtureşti, 29 de lei). „Este revistă cu numele şi cu formatul, conţinutul este de album de artă fotografică. Sau, mai bine zis, poezie. Poezie fotografică. De aceea cuvintele sunt de prisos, stângace. Muzică: povestea lui Apolodor a Adei Milea."

„Orfeu" şi Orwell

Regizorul Corneliu Porumboiu îmbină lecturile pentru vacanţă cu cele pentru un „plauzibil nou film". Pentru film, citeşte un libret de operă - „Orfeu". Pentru vacanţă, recomandă o carte pe care a terminat-o de citit recent: Jorge Luis Borges, Ernesto Sabato - „Dialoguri" (Editura Polirom, colecţia „Biblioteca Polirom", traducere de Ileana Scipione, 34,95 de lei).

Pentru cei care călătoresc vara asta, actriţa Anamaria Marinca, stabilită la Londra, face o listă de lecturi foarte personale, trecând de la celebrul eseu al lui George Orwell, „Why I Write" (în Bucureşti la Librăria engleză „Anthony Frost"), la filosoful Slavoj Žižek cu „Violence" (Profile books, paperback, www.amazon.co.uk, £5.38). Marinca mai recomandă şi Enrique Vila-Matas, unul dintre cei mai deosebiţi şi mai bine cotaţi scriitori spanioli contemporani, cu „Suicides exemplaires", dar şi poeziile lui Charles Bukowski. În româneşte: „Dragostea e un câine venit din iad. 61 de poeme erotice" (Editura Polirom, Colecţia „Biblioteca Polirom", traducere de Dan Sociu, ilustraţii de Dumitru Gorzo, 49,95 de lei).

Kurt Vonnegut, un Woody Allen

Lia Bugnar, actriţă şi dramaturg, recomandă lecturi amuzante pe timpul verii. Primul volum pe care l-a citit pe nerăsuflate este „Soluţia Schopenhauer" (Editura Vellant, traducere de Ciprian Şiulea, 39,90 de lei), al psihiatrului şi romancierului Irvin D. Yalom. Romanul combină observaţiile specialistului despre terapia de grup cu datele biografice ale filosofului german Arthur Schopenhauer, într-un stil amuzant şi caustic.

„Cartea are un umor nebun şi nu te plictiseşte nicio secundă. Te recunoşti cam în fiecare pagină, indiferent ce fel de om eşti. Scriitorul cunoaşte natura umană ca pe propriul buzunar", argumentează Lia Bugnar. Al doilea roman despre care spune că nu trebuie ratat este „Cutremur de timp" (Editura Humanitas Fiction, Colecţia „Raftul Denisei", traducere de Viorica Bihor, 27 de lei), capodopera satirică a lui Kurt Vonnegut. „Kurt Vonnegut este un Woody Allen al cărţilor şi al scrisului", afirmă Lia Bugnar. „Cutremur de timp" are un umor alert şi împleteşte elementele autobiografice cu ficţiunea. „The New York Times Book Review" a notat că este cel mai amuzant roman al lui Vonnegut.

De la Pleşu la Palahniuk

Regizorul Radu Afrim recomandă „Verbele auxiliare ale inimii", de Péter Esterházy (Editura Curtea Veche, traducere de Anamaria Pop, 18 lei). „Este o carte despre experienţa surpării unui trup -- al mamei scriitorului şi despre dezgolirea a două suflete care nu mai au nimic de ascuns", punctează Afrim. „Note, stări, zile", de Andrei Pleşu (Editura Humanitas, Librăria Cărtureşti, 32 de lei) este a doua carte pe care regizorul vă invită s-o citiţi, „pentru multe motive, dar mai ales pentru umorul pe care autorul îl are în apropierea unor teme severe".

La capitolul „poezie", Afrim atrage atenţia asupra volumului „Chipurile", de Stoian G. Bogdan (Editura Cartea românească, 22,95 de lei) o carte „directă, violentă, fragilă şi care se citeşte repede". În această vară, Radu Afrim şi-a propus să citească „Jurnal", de Chuck Palahniuk (Editura Polirom, Colecţia „Biblioteca Polirom", traducere de Mihai Chirilov, Librăria Cărtureşti, 27,50 de lei), dar recomandă orice carte a scriitorului american, menţionând şi două titluri: „Monştri invizibili" şi „Bântuiţii" (cărţile au apărut la Editura Polirom).

Pe actorul Marius Manole l-a entuziasmat „Jurnalul" Oanei Pellea (Editura Humanitas, Librăria Cărtureşti, 28 de lei), „o carte pe care dacă începi să o citeşti nu o mai laşi din mână până nu o termini, o carte în care găseşti puterea să mergi mai departe. Plus naturaleţea şi sinceritatea cu care e scrisă". Marius Manole crede că mărturisirea Oanei Pellea este emoţionantă: „Rar mi s-a întâmplat ca, atunci când termin de citit o carte, să am senzaţia că sunt prieten cu autorul şi că numai pentru mine a făcut această mărturisire".

Actorul mai recomandă, „tot pentru emoţie", citirea sau recitirea „Micului prinţ", de Antoine de Saint-Exupery (Editura Rao, Librăria Cărtureşti, 33,99 de lei). „Pentru că de fiecare dată pare nouă şi de fiecare dată descoperi că te-ai pierdut pe undeva şi că ţi-e tare dor de tine.Ţi-e dor să fii curios, curajos, să crezi...Ţi-e dor să fii curat şi inocent. Poate că de aceea mă întorc iar şi iar la «Micul meu prinţ»", spune Marius Manole. „Acum, în vacanţă, am cu mine «Frumoasele străine» de Mircea Cărtarescu (Editura Humanitas, Librăria Cărtureşti, 32 de lei), despre care am auzit că râzi cu lacrimi... Recomandată de Oana Pellea. Eu merg pe mâna ei", încheie Marius Manole.

Dorina Lazăr, director al Teatrului Odeon din Bucureşti, crede că „Biblia" şi Cele Zece Porunci ar fi lecturi foarte potrivite pentru vacanţă, pentru că informaţia se sedimentează mai mult în fiecare cititor, într-o perioadă în care nivelul stresului este mai redus. Actriţa crede că aceste lecturi le-ar fi foarte utile tuturor cetăţenilor, dar, mai ales, politicienilor. Dorina Lazăr ne-a declarat că în vara aceasta vrea să citească, în sfârşit, un volum care o aşteaptă de ceva vreme pe noptieră, „Cartea cu bunici" (Editura Humanitas, Librăria Cărtureşti, 28 de lei), o culegere de povestiri scrise de nume cunoscute din peisajul cultural autohton. H.-R. Patapievici, Pavel Şuşară, Alex. Leo Şerban, Andrei Oişteanu, Andrei Pleşu, Radu Cosaşu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Antoaneta Ralian şi Ana Blandiana, printre alţii, îşi amintesc întâmplări cu bunicii lor.

Lista lui Eugen Istodor

Eugen Istodor vorbeşte despre ce se „prepoartă" în mintea lui vara asta şi alcătuieşte o listă inedită de lecturi-recomandare pentru vacanţă.

În maşină, pe drum lung merg audiobookurile. La dus, „bagă" un Creangă, citit de Mitoş de la Planeta Moldova. La întoarcere, e bun de tot Rebengiucul din „Confesiunile unui cafegiu".

Venedikt Erofeev, „Moscova - Petuşki" (Editura Cartier, traducere de Emil Iordache, www.librarie.net, 22 de lei) Dimensiuni: Puţin peste 100 de pagini.

Durata cititului: Trei ore.
Genul: Mori de râs.

Niciodată o beţie n-a fost mai seducătoare. O cădere în şanţ cum alta greu mai găseşti, tărie pură, cu îngeri şi demoni. Un tur al băuturilor ruseşti îngurgitate cu kilele. Un fel de a munci minunat. Umblat departe în Petuşki fără să mişti un deget, dintr-un şanţ din Moscova.

Gabriel Liiceanu, „Întâlnire cu un necunoscut" (Editura Humanitas, Librăria Cărtureşti, 39 de lei).
Dimensiuni: peste 400 de pagini.
Durata cititului: opt ore.
Genul: cunoaştere de sine. Agreabilă.


Liiceanu vorbeşte despre sine. Nu-şi ridică statuie. E om, în sfârşit. Călătorii, singurătăţi, trecut, locuire, vecinătate, muncă, relaxare. Ne vorbeşte Gabriel. Greu îl prinzi în toane bune, în viaţa de fiecare zi.

Cristian Teodorescu, „Medgidia, oraşul de apoi" (Editura Cartea Românească, Librăria Cărtureşti, 24,95 de lei).
Dimensiuni: grosuţă, dar a luat premiul cel mare: Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România pe anul 2009.
Genul: de râs, de plâns. Poveste, nu te teme. Poveste românească tricotată cu „sculele" prozatorului de rangul întâi.
Medgidia lui Teodorescu e miracolul povestirii în sine. Vorbeşte despre Medgidia, despre mine, despre tine, despre fabrici şi uzine. E nasol să treacă anul şi să nu te-mbeţi din cartea anului.

Astea-s deliciile mele. Total: cam două milioane. Drum bun!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite