Ceva mai benefic decât o tranşă de la FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În general, oamenii de televiziune fac destul de urât când aduci vorba de educaţia pe care ar trebui s-o facă televiziunea. Şi astfel vedem tone de programe inepte, bune doar să îndobitocească publicul.

Din fericire, mai există şi excepţii - iar faptul că acestea sunt la TVR dovedeşte că televiziunea publică începe să-şi înţeleagă rostul. Cea mai notabilă dintre aceste excepţii este emisiunea „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu", unde nu se face numai cultură de dragul culturii, ci, în primul rând, i se acordă locul pe care-l merită acelei cenuşărese, numită educaţie.

Dar să le dăm cuvântul celor doi, care ne-au spus duminica trecută şi „de ce fac astfel de discuţii la televizor".

Andrei Pleşu: „Ne-am gândit sincer că nu se poate vorbi, într-o ţară, la nesfârşit despre aceleaşi lucruri şi că e bine să ieşim uneori din acest vârtej. Nu numai PSD, PDL, PNL, DDT, PDF, ci şi lucruri care ţin de o viaţă paralelă cu toate acestea. Şi nu suntem aici ca să ne vedem noi. Suntem nişte degete arătătoare către problemele pe care le discutăm."

Gabriel Liiceanu:  „În fond, către ce? Către câteva cuvinte fundamentale ale vieţii noastre, pentru că toată viaţa noastră se învârteşte în jurul unor poveşti ca acestea: speranţa, prostia, ura şi tot ce-o să mai discutăm. Eu cred că aici nu e vorba de pedanterie, ci că pur şi simplu a face din când în când ordine în mintea şi-n viaţa ta înseamnă ceva, duce la ameliorarea vieţilor fiecăruia dintre noi. Înţelegând mai bine lucrurile pe care le punem în joc, pe masa discuţiei, nu cumva viaţa noastră devine de o calitate superioară?"

Nu-mi plac vorbele mari, dar emisiunea „50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu" chiar îşi învaţă telespectatorii să fie mai buni, să-i respecte pe cei de lângă ei, să redescopere firescul şi umanul din fiecare. Şi, mai cu seamă, bunul-simţ - ingredientul de care societatea noastră duce cu adevărat lipsă. O face în mod convingător, cu elocvenţa şi charisma a doi oameni extraordinari.

Dacă viaţa mai multor semeni ai noştri „devine de o calitate superioară", oare nu ne putem aştepta ca lucrurile să meargă mai bine în ţara asta? Căci nu numai de tranşe de la FMI avem nevoie pentru a ieşi din marasmul în care ne aflăm. Ba, aş spune că mai degrabă avem nevoie de educaţie, decât de nişte bani pe care să-i tocăm într-o lună-două pe cheltuieli curente.

Info

50 de minute cu Pleşu şi Liiceanu

TVR 1, duminică (13 februarie),  ora 18.00

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite