„Casta“ scriitorilor, din nou la Neptun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

70 de meseriaşi ai condeiului din 21 de ţări se strâng, timp de 5 zile, pe ţărmul însorit al Mării Negre. A venit vara, iar Uniunea Scriitorilor din România organizează din nou, pentru a noua oară, ca de obicei în această perioadă, Festivalul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură“.

„Zilele şi nopţile" din acest an vor fi cele dintre sâmbătă, 5 iunie şi miercuri, 9 iunie. Tot ca de obicei, manifestarea va avea loc la Neptun, în legendara Casă a Scriitorilor, şi la Mangalia, oraş-port care va găzdui lucrările colocviului anual.

În 2010, evenimentul reuneşte aproximativ şaptezeci de participanţi din ţară şi de peste hotare (din Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Canada, Cipru, Egipt, Estonia, Franţa, Germania, Israel, Marea Britanie, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ungaria), acoperind întreaga arie de manifestare a culturii scrise: scriitori, traducători, editori, critici şi redactori de presă literară. Sesiunile de lecturi din însoritul Neptun vor oferi poeţilor posibilitatea să citească din creaţiile lor.

Jean d'Ormesson, pe Litoral

Dintre participanţi, se detaşează figura importantului scriitor francez Jean d'Ormesson, invitat din partea Hexagonului alături de emigranţii Bujor Nedelcovici şi Matei Vişniec. Un prieten mai vechi al Neptunului, maghiarul Attila Bartis, născut însă la Târgu-Mureş, nu va lipsi nici în acest an.

Din Canada, soseşte Madeleine Thien, pe care „gura târgului" o dă drept câştigătoare sigură a Marelui Premiu Ovidius din acest an. Nu lipseşte niciun „exotic" participant din Islanda, cu un nume la fel de dificil ca şi cel al vulcanului în erupţie: Thórunn Valdimarsdóttir.

„Fraţii noştri de peste Prut" Emilian Galaicu-Păun şi Arcadie Suceveanu sunt consideraţi tot invitaţi din străinătate, iar dintre cei de-acasă îi semnalăm pe: ştefan Borbély, Romulus Bucur, Livius Ciocîrlie, Denisa Comănescu & Nicolae Prelipceanu, Horia Gârbea, Ioana Ieronim, Dan Lungu, Eugen Negrici, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Luana Schidu, Vlad Zografi. Şi, bineînţeles, „boss-ul" Nicolae Manolescu şi „mâinile sale drepte", Varujan Vosganian şi Gabriel Chifu.

15.000 de euro, puşi la bătaie

Şi în acest an „Neptun"-ul va da premii: Marele Premiu Ovidius, unei personalităţi literare de notorietate, acordat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (în valoare de 10.000 euro), precum şi Premiul Festivalului, pentru un tânăr scriitor, acordat de Primăria Municipiului Mangalia (în valoare de 5.000 euro).

„Gurile rele" spun că cei 10.000 de euro s-ar putea îndrepta spre canadiancă, autoare a romanului „Certitudine", publicat acum de „Raftul Denisei" Comănescu de la Humanitas, care cică ar fi cel mai de succes roman canadian de la „Pacientul englez" încoace.

Chiar dacă mulţi regretă că accesul la acest conclav al breslei scriitoriceşti este restrâns, el fiind inaccesibil multor iubitori de literatură, aşadar că nu vorbim de un festival literar în adevăratul sens al cuvântului, este totuşi de preferat ca, anual, să existe această manifestare care să permită contactele dintre scriitorii români şi străini decât să nu existe nimic. 

Mărire şi decădere

Colocviul mangaliot invită, în acest an, la o dezbatere cu o temă pretenţioasă: „Mărirea şi decăderea personajului în ficţiunea literară". „După ce a fost evacuat din ficţiunea literară cu cincizeci de ani în urmă şi pentru o bună bucată de vreme, personajul s-a reîntors victorios şi deloc umil, după nedreapta penitenţă, care părea să fi pus capăt unei glorioase galerii de eroi literari.

Nu numai că şi-a regăsit vechile titluri de onoare, dar s-a împăunat cu unul nou: acela de a nu se mai considera inventat de un autor atotputernic ca un Dumnezeu, ci de a-şi proclama o realitate aşa-zicând documentară, deopotrivă istorică şi biografică. În linii mari, aceasta pare să fie evoluţia personajului şi implicit a romanului în sfertul de secol scurs de la moartea antiumanismului şi a pozitivismului structuralist aflat la originea acelui nouveau roman care a dat doi laureaţi Nobel", cred organizatorii colocviului.

Nicolae Manolescu şi restul USR aruncă o mănuşă participanţilor la colocviu: „Întrebarea este dacă, în ultimul an al primului deceniu din secolul XXI, am atins punctul de sus al sinusoidei personajului emancipat de sclavia ficţiunii, cu alte cuvinte, dacă el are încă un viitor sau se află deja pe buza declinului. În funcţie de răspunsul pe care îl vom da, vom şti dacă imaginaţia scriitorului se va vedea repusă, mai devreme sau mai târziu, în drepturile socotite cândva fireşti sau romanul va continua să se hrănească din istoric şi din biografic ca astăzi". 

Info

Festivalul Internaţional „Zile şi Nopţi de Literatură"

Unde: Casa Scriitorilor „Zaharia Stancu" de la Neptun, Hotel President din Mangalia

Când: 5 - 9 iunie 2010

LITORAL 2010 - Citiți aici cele mai noi știri de pe litoral

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite