Atac virulent la Ministerul Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tinerii artişti contemporani reuniţi în jurul Asociaţiei Pavilion renunţă la orice colaborare cu instituţia patronată de Kelemen Hunor. Scrisoarea deschisă către Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţio-nal, trimisă acum câteva zile de Răzvan Ion & Eu-gen Rădescu, abundă în epitete de genul „putred“ sau „coş de gunoi“.

Echipa Asociaţiei Pavilion, organizatoare, printre altele, a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti (a cărei a patra ediţie se desfăşoară până la 25 iulie), a adresat recent o scrisoare deschisă Ministrului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), udemeristul Kelemen Hunor, prin care îi cere, în mod direct, demisia de onoare, pentru a nu ajunge la „groapa de gunoi a istoriei".

„Rebelii" de la Pavilion

(principali responsabili: Răzvan Ion, Eugen Rădescu, Simina Neagu, Andrei Crăciun) nu sunt la prima „ispravă" de acest gen - anul trecut, tot printr-o scrisoare deschisă, cereau demisiile lui Theodor Paleologu şi Alexandru Bălăşescu, aflaţi la conducerea ministerului la acea vreme -, dar, de data aceasta, documentul uluieşte prin tonul radical şi definitiv.

Se cere „demisia de onoare"

Mai mult, protestatarii anunţă, cu această ocazie, suspendarea oricărei colaborări cu ministerul incriminat şi renunţarea de bunăvoie la orice tentativă de a aplica la fondurile Administraţiei Fondului Cultural Naţional (ACFN).

„Cu părere de rău vă anunţăm prin prezenta scrisoare deschisă că organizaţia noastră, considerată una dintre cele mai importante din Europa, în zona de artă contemporană, a decis totodată, pe lângă boi-cotarea oricărei activităţi şi strategii a AFCN, şi retragerea din orice fel de parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - responsabil direct de distrugerea culturii româneşti", este încă o mostră a tonului radical-revoluţionar, „guevarist", în care este redactată întreaga scrisoare, pătrunsă mai degrabă de o „flamă" justiţiară şi utopică decât de realism şi pragmatism.

„M-am săturat. Am ajuns la capătul răbdării", îşi justifică atitudinea liderul protestatarilor, Răzvan Ion, contactat de „Adevărul literar şi artistic". El îşi reiterează afirmaţiile mai dure, care contrariază la lectura scrisorii, spre exemplu: „Toţi politicienii din ultimii 20 ani din România vor ajunge la coşul de gunoi al istoriei. Faceţi un efort, domnule ministru, şi nu vă urmaţi colegii. Tot ce mai sper, de la Kelemen Hunor, este să-şi dea demisia de onoare", încheie Răzvan Ion.

Ministerul răspunde

Contactat de „Adevărul literar şi artistic", Mircea Staicu, secretar general al MCPN, răspunde cu calm multora dintre acuzele aduse în scrisoare. „Sute de mii de euro sunt cheltuite pe acte aşa-zise culturale, iresponsabile şi de proastă calitate, iar întreţinerea stufosului aparat birocratic din MCPN, a nepotismelor şi a tuturor consilierilor care îşi susţin familiile din bani publici este de neiertat", susţineau cei de la Pavilion.

„Aparatul MCPN nu este deloc stufos", susţine, în apărarea instituţiei, Staicu. „Ca număr de personal, cu 123 de angajaţi, MCPN este cel mai redus dintre toate ministerele. De la 196 de posturi la finele lui 2008, am ajuns la 123. De un an şi ceva nu se mai face nicio angajare. Salariul funcţionarului este de 1.847 lei brut, minus reducerea care urmează de 25 %; este singurul minister unde nu se dau niciun fel de sporuri, nu se dau stimulente", explică secretarul general.

„Să nu uităm, Cultura are 0,12 % din PIB, iar multe finanţări s-au redus cu 20%", avertizează Staicu, care insistă că, totuşi, în aceste condiţii, MCPN încearcă să sprijine toate manifestările importante: „S-a construit ceva în cei 20 de ani de hulire ai Ministerului. Sumele sunt cele care sunt, dar asta nu înseamnă că trebuie să împroşcăm cu noroi. Pe lângă festivaluri, ministerul se ocupă şi de târgurile de carte, de arheologie, de restaurări (sunt 30.000 de monumente istorice)", subliniază Mircea Staicu.

Ministerul va fi prezent la Bienala de Arhitectură de la Veneţia de anul acesta, iar, în premieră, Staicu anunţă, pentru luna decembrie, participarea la Roma cu expoziţia „Aurul dacilor", „cea mai mare expoziţie românească din toate timpurile".

În replică la acuza „aţi refuzat punerea în legalitate a Administraţiei Fondului Cultural Naţional prin numirea unui director în baza legii şi a competenţelor profesionale", secretarul general dezvăluie că „în septembrie sperăm să organizăm concursul pentru AFCN. Au fost oprelişti de natură juridică, nimic mai mult".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite