Artă şi şampanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „Sunete şi lumini” este deschisă în pivniţele vestitului Domeniu Pommery din Franţa. Situat lângă Reims, Domeniul Pommery, cu impresionante pivniţe şi galerii în care este produsă şi păstrată şampania, organizează anual expoziţii de artă contemporană.

O modestă casă producătoare de şampanie s-a transformat, începând din 1837, într-o marcă importantă a domeniului. Louise Pommery a construit pivniţele necesare, legând între ele vechi galerii galo-romane săpate în creta dealurilor înconjurătoare.

Accesul la ele a fost asigurat printr-o scară imensă, cu 116 trepte. Clădirea propriu-zisă a fost construită în stil neo-elisabetan. În galerii, a comandat, începând din 1882, basoreliefuri monumentale, săpate în cretă de Gustave Navlet, pe teme mitologice.

În acest loc, în care ştiinţei oenologice i-a fost alăturat tot timpul interesul pentru artă, se organizează, din 2004, „Experienţele Pommery", constând în expoziţii de artă contemporană, deschise în galeriile de cretă. Dintre cei 54 de artişti din 27 de ţări care au expus aici până anul acesta, trebuie amintiţi şi românii Dan Acostioaei şi Bogdan Teodorescu.

Pian cu coadă în subteran

Anul acesta, galeriile i-au fost încredinţate cunoscutului plastician francez Bertrand Lavier, ale cărui experimente în succesiunea lui Calder şi a curentului „ready-made" sunt foarte cunoscute. Acesta a ales câte un obiect pentru fiecare dintre cele 12 galerii subterane şi şi-a asociat doi artişti din alte zone: maestrul de lumini Gérald Karlikow şi muzicianul Peter Szendy.

Pentru fiecare obiect au fost gândite o iluminare şi o bucată muzicală speciale. Un pian cu coadă, un drapel al Franţei, o rochie Courrèges, o maşină Ferrari, un spot de neon al magazinelor Auchan, un borcan de Nutella, cea mai veche sticlă de şampanie a casei, din 1874, sunt plasate la înălţimi diferite şi devin pretextul jocului de lumini şi muzică.

„Ador să amestec «le high» şi «le low», cultura serioasă şi cea populară, Courrèges şi Auchan. Pentru mine a fost întotdeauna important să îmbin aceste două universuri", mărturisea artistul.

Mary Poppins şi Ennio Morricone

În timpul vizitei, publicul poate afla şi tehnici de vinificare, în timp ce, de exemplu, dinspre pianul luminat discret cu două lumânări, se aude un concert de Schubert interpretat de Vladimir Horowitz, vechea sticlă de şampanie aşezată pe un platou luminos este înconjurată de cea mai veche înregistrare vocală a cântecului „Au clair de la lune", caroseria de Ferrari, suspendată în partea de sus a unei galerii şi luminată plonjant desenează pe podea forme bizare.

image

O altă galerie este marcată de un drapel al Franţei, de dimensiunile celui de la Arcul de Triumf din Paris, ale cărui falduri coboară pe sunetele piesei muzicale principale din „Pe aripile vântului", iar vizitatorii păşesc pe un covor roşu, ca la Cannes, în ritmul muzicii semnate de Ennio Morricone.

O realitate încântătoare

Incitanta expoziţie de la Domeniul Pommery a fost gândită de autorul ei pentru a interesa, dar şi pentru a amuza publicul. „Vreau ca această expoziţie să întoarcă spatele depresiei şi nemulţumirii", mărturisea Bertrand Lavier unui ziar parizian.

A ales acest concept pentru a transforma într-o călătorie inedită vizitarea unui kilometru de galerii, săpate la o adâncime de 30 de metri, în care „îmbătrânesc" 25 de milioane de sticle de şampanie. O expoziţie pentru Crăciun şi Anul Nou!

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite