Un fals legal Van Gogh se vinde cu 1.500 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Sophia Loren, Roger Moore sau Frank Sinatra au cumpărat de la el, artistul Daniele Donde a deschis şi la Bucureşti prima expoziţie cu reproduceri după pictori celebri Van Gogh,

După ce Sophia Loren, Roger Moore sau Frank Sinatra au cumpărat de la el, artistul Daniele Donde a deschis şi la Bucureşti prima expoziţie cu reproduceri după pictori celebri

Van Gogh, Monet, Renoir, Klimt, Degas. Original sau fals? Dacă la casele de licitaţii tablourile acestor pictori celebri se vând cu zeci sau chiar sute de milioane de euro, un fals (dar nu orice fel de fals, ci unul legalizat) poate fi cumpărat cu 1.500 de euro.

Artistul Daniele Donde, cel care a pus bazele curentului "Faux Art", şi-a deschis, ieri, la Bucureşti, prima expoziţie cu vânzare, intitulată "Cele mai scumpe picturi - De la Van Gogh la Monet". Colecţia cuprinde 70 de reproduceri după lucrări faimoase, realizate în ulei pe pânză, la dimensiuni originale. În prima jumătate de oră de la vernisaj s-au vândut şase picturi.

"Sunt un falsificator şi ţin mult la lucrul acesta. Sunt considerat falsificatorul cel mai cunoscut din lume", a declarat Daniele Donde. Nu lucrează singur, ci ajutat de alţi 10 artişti. Fiecare replică este lucrată manual, în ulei pe pânză, urmărind fidel cel mai mic detaliu al originalului.

Colecţia expusă la Hotel Marriott din Capitală cuprinde reproduceri după Van Gogh, Monet, Renoir, Gaugain, Modigliani, Klimt, Degas, Da Vinci, dar şi lucrări originale semnate Donde, cu Marilyn Monroe. Expoziţia rămâne deschisă până duminică, 4 noiembrie, între orele 10.00 şi 22.00. Preţul picturilor variază între 1.250 de euro (Amadeo Modigliani - "Gli sposi") şi 2.200 de euro (Gustav Klimt - "Il bacio oro").

Liz Taylor şi Frank Sinatra au cumpărat falsuri

Printre cei care au achiziţionat "falsuri cu acte în regulă" şi nu s-au sfiit să o spună se numără Sophia Loren, Frank Sinatra, Michael Jackson, Prinţul Albert de Monaco, Roger Moore, Arnold Schwarzenegger, sultanul din Brunei. Liz Taylor a cumpărat nu mai puţin de 15 tablouri.

"Nu pot să schimb nimic când fac un fals. Analizez cel mai mic detaliu, să nu existe nicio diferenţă, suprapun imaginile. Ne inspirăm din original şi se fac nişte slide-uri speciale", a explicat Donde tehnica de lucru.

El a mai spus că, în ultimii 20 de ani, "nu a existat familie bogată care să nu aibă un tablou al meu". Preţurile lucrărilor prezentate la Bucureşti fac parte dintr-o ofertă promoţională, fiind cu 30-40% mai ieftine faţă de New York.

Falsificator… falsificat

Totul a început în urmă cu 25 de ani. Nu era interesat de artă, ba, mai mult, ajunsese să îl plictisească. Visa doar să moştenească de la bunicul său colecţia impresionantă de artă, apoi să o vândă "pentru a se bucura de viaţă". A constatat cu stupoare că peste jumătate din "valoroasa" colecţie era alcătuită din... falsuri. A reuşit totuşi să o vândă cu 4 milioane de euro, pe care ulterior i-a donat.

S-a apucat să facă falsuri, dar mai ales să declare că sunt falsuri "pentru a nu trage pe sfoară lumea". Şi-a expus primele lucrări la Roma. După o oră, a fost arestat. A scăpat datorită unor relaţii şi a explicat că e vorba de "operă falsă declarată".

La rândul său, este falsificat. "Există cel puţin 300 de site-uri cu numele meu. Nu sunt ale mele... Am descoperit în Australia o galerie Donde pe care nu am înfiinţat-o eu", s-a amuzat artistul italian. El a povestit că cel mai scump fals pe care l-a vândut a costat 75.000 de euro, fiind cumpărat de familia Swarovski. Donde are în plan să deschidă o expoziţie permanentă în Capitală.

>> Sunt falsificatorul cel mai falsificat din lume

Daniele Donde, artist

Falsificator cu acte

Fiu al unei familii înstărite, Daniele Donde s-a născut la Cremona. În anul 1984 a legalizat falsul în artă şi a pus bazele unui curent care a devenit chiar o modă în ultima vreme, "Faux Art". Şi-a expus lucrările, "falsuri legale", la Milano, Roma, Frankfurt, Barcelona, Istanbul, Paris, Londra sau Tokyo. A creat copii după Van Gogh, Monet, Renoir, Modigliani, Degas şi mulţi alţii, făcând arta accesibilă tuturor.

"Aş dori ca toată lumea să aibă ceea ce îşi permite Bill Gates", susţine Donde. În 1990, a primit titlul de Profesor şi Doctor în artă modernă şi contemporană de la o universitate din New York.

Nouă ani mai târziu a fost răsplătit, la Geneva, cu un Glob de Cristal, oferit celor mai faimoşi italieni din lume. În prezent, Donde locuieşte şi lucrează atât în Italia, la Milano, dar şi în Elveţia, la Lugano, unde are un studio.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite