"Suntem încă într-o fază destul de înapoiată"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

de la Veneţia, Locarno sau Karlovy Vary. Mi se pare important pentru viitorul acestui festival ca el să demonstreze că este într-adevăr o manifestare cu o selecţie solidă, cu întâlniri deloc

de la Veneţia, Locarno sau Karlovy Vary. Mi se pare important pentru viitorul acestui festival ca el să demonstreze că este într-adevăr o manifestare cu o selecţie solidă, cu întâlniri deloc mondene între cinefilii de toate vârstele şi din toate zonele geografice, şi practic cumva să se construiască cu o bază solidă, pentru a ajunge într-adevăr un festival important şi pe plan internaţional. Anul trecut a avut parte de prezenţa lui Peter Greenaway, a fost mediatizat pe Euronews etc.

"Legături bolnăvicioase", în competiţie la Anonimul
În competiţie suntem reprezentaţi de un singur film românesc, "Legături bolnăvicioase", de Tudor Giurgiu, care nu a mai fost prezentat în nicio competiţie la un festival în România. "Anul acesta a fost foarte bun pentru filmul românesc. Mai ales pentru cel tânăr. Amintesc filmul lui Cornel Porumboiu care a luat câteva premii importante la Cannes,
Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii
, de Cătălin Mitulescu, de asemenea, premiat la Cannes, şi filmul lui Radu Muntean,
Hârtia va fi albastră
, care este în competiţie la Locarno. Primele două nu puteau să mai intre în competiţie la "Anonimul" pentru că au fost deja la TIFF, iar filmul lui Radu Muntean nu îl puteam pune în competiţie pentru că i-am fi luat şansa de a fi prezent la Locarno. Atunci, aceste filme vor fi arătate în afara competiţiei", ne-a declarat Alex Leo şerban. Tânărul Festival Internaţional de Film "Anonimul" a ajuns la ediţia a treia şi are o ambiţie în acest an: să câştige un pariu cu publicul. "Filmele din competiţie nu sunt semnate de nume răsunătoare. Vrem să demonstrăm că există filme foarte bune, provenind din zone geografice mai puţin bătătorite. Avem filme din Iran, SUA, Mexic, Maroc, România, Franţa şi Belgia". Dacă "Anonimul" ar fi mutat la Bucureşti, selecţionerul festivalului crede că şi-ar pierde farmecul. Nu numai din cauza amplasamentului, "care desigur este mirific în Deltă, dar prin faptul că Bucureştiul, s-a văzut, nu este un bun conducător de festivaluri. Este un oraş mult prea mare, cu o ofertă mult prea numeroasă, şi pur şi simplu se pierde în peisaj". Alex Leo şerban ne-a vorbit şi despre ceea ce se întâmplă la ora actuală în cinematografia românească. "Suntem încă într-o fază destul de înapoiată. Se fac puţine filme şi dintre ele, s-a întâmplat ca anul acestea să avem câteva titluri foarte bune care vin din partea unor cineaşti aflaţi la debut. Dar ce ne facem cu ceilalţi? Generaţia matură, din păcate, s-a adaptat într-un sens prost la economia de piaţă. Aceşti cineaşti, care aveau o cotă solidă înainte de revoluţie, au coborât ştacheta. Au considerat că vor prinde la public dacă vor veni cu tot felul de şuşe. S-a văzut din încasări că publicul a părăsit sălile. Publicul a fost atras de propunerile regizorilor tineri".

"Generaţia matură, din păcate, s-a adaptat într-un sens prost la economia de piaţă. Aceşti cineaşti, care aveau o cotă solidă înainte de Revoluţie, au coborât ştacheta. Au considerat că vor prinde la public dacă vor veni cu tot felul de şuşe."
Alex Leo şerban

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite