De ce a fost interzis "Saw IV"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Extrem de violent şi sângeros, filmul nu este recomandat persoanelor slabe de inimă. "Sadic" şi "excesiv de crud", astfel l-au caracterizat membrii Comisiei de rating a Centrului Naţional al

Extrem de violent şi sângeros, filmul nu este recomandat persoanelor slabe de inimă.

"Sadic" şi "excesiv de crud", astfel l-au caracterizat membrii Comisiei de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei la prima vizionare, când nu i-au dat undă verde pentru cinema-urile din România. Ulterior, au revenit asupra deciziei, hotârând că filmul "Saw IV" poate fi văzut şi la noi cu următorul calificativ: "interzis minorilor sub 18 ani".


Lansat anul trecut, "Saw IV" a fost difuzat până acum în 40 de ţări, peste tot primind acelaşi calificativ "interzis minorilor sub 18 ani" (doar în Suedia şi Franţa, verdictul fiind mai blând - I.M.16). În România, ar fi trebuit să ruleze în cinematografe începând de ieri, însă Comisia de rating a Centrului Naţional al Cinematografiei l-a clasificat ca având "scene cu un conţinut excesiv de cruzime sau sadism" (I.M. 18 - XXX - filme interzise minorilor şi proiecţiei cu public).

Distribuitorii peliculei, New Films România, au protestat faţă de interzicerea filmului, menţionând că în nicio ţară nu s-a mai întâmplat acest lucru. Drept urmare, Eugen Şerbănescu, directorul CNC, a dat o hotărâre de revizionare a filmului, care va avea premiera pe 28 martie.


"Sunt un fan al horrorului mai cerebral, mai cu suspans. Nu sunt pudică, dar s-a depăşit orice nivel de toleranţă. Am refuzat să văd filmele din această serie. Pe de altă parte, nu mi se pare firesc să se interzică în România, pentru că n-a fost interzis nicăieri în lume. Cei care vor să-l vadă, oricum o să îl ia de pe internet. Am probleme cu aceste comisii de rating, care au ajuns să fie mai catolice decât papa", ne-a declarat criticul de film Anca Grădinariu.


"Nu avem dreptul să oprim acest gen de gunoi"


Deşi i se pare dezgustător, nu crede că "avem dreptul de a opri acest gen de gunoi. Am văzut secvenţe. Ştiu despre ce este vorba, însă nu mi se pare cathartic, are parte de violenţă gratuită şi e foarte sexist. Mai bine exagerat decât cenzurat".

Criticul de film e de părere că publicul românesc este "extrem de juvenil. O peliculă ca aceasta, singulară, nu înseamnă nimic, dar când vorbim de o întreagă cultură invadată cu violenţă fără nicio finalitate, e altceva. Una după alta, sigur te afectează, îţi accentuează părţile negre, viscerale. Copiii încep să facă pe grozavii, adolescenţii în călduri nu mai părăsesc mess-ul... Ei vor mai mult şi mai mult. Cu franciza asta, sper ca toată lumea să se sature... E doar o ficţiune, dar asta nu e o scuză", a tranşat problema Anca Grădinariu.


"Jocul abia a început..."


Partea a patra a "Puzzle-ului mortal", regizată de Darren Lynn Bousman, continuă şirul de crime oribile comise de machiavelicul Jigsaw. Doi agenţi FBI, Strahm şi Perez, îl ajută pe detectivul Hoffman să pună cap la cap un alt puzzle macabru lăsat de Jigsaw. Acelaşi scenariu sinistru: feţe mutilate, corpuri ciopârţite şi mâncate de şobolani, mesaje scrise cu sânge pe pereţi, capete strivite, scene de groază explicite...

Chiar şi aşa fără suflare, pe masa de la morgă, cu stomacul şi creierul într-o farfurie, vocea lui Jigsaw ameninţă pe banda unei casete: "Îţi promit că munca mea va continua. Crezi că s-a terminat doar pentru că sunt mort? Nu s-a terminat... Jocul abia a început". Să ne pregătim pentru un "Saw V"?

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite