Eliberarea din arhive a unui mare roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Considerat de Dinu Pillat cel mai bun roman al său, „Aşteptând ceasul de apoi" a fost recuperat de Monica Pillat, fiica scriitorului, din arhiva CNSAS, la 10 martie 2010.

Arestat în noaptea de 25 spre 26 martie 1959, Dinu Pillat este condamnat la 25 de ani de închisoare, la 1 martie 1960, în celebrul proces Noica-Pillat şi amnistiat în iulie 1964, după 5 ani şi 4 luni de detenţie. Romanul său, „Aşteptând ceasul de apoi", proba principală în dosarul de condamnare, rămâne însă „încarcerat" timp de 50 de ani în arhivele Securităţii.

Descoperit în fondul bibliotecii CNSAS de cercetătoarele Ioana Diaconescu şi Raluca Spiridon, romanul va apărea în luna iunie la Editura Humanitas, fiind primul titlu din seria de autor „Dinu Pillat". Monica Pillat a semnat în 11 martie cu Editura Humanitas contractul de editare a acestei serii. În luna mai a acestui an apare al treilea volum de corespondenţă publicat de Monica Pillat în colecţia „Convorbiri/Corespondenţă/Portrete" a Editurii Humanitas, intitulat „Minunea timpului trăit" şi prefaţat de H.-R. Patapievici. Volumul conţine scrisori ale Monicăi Pillat şi ale lui Lily Teodoreanu către Pia Pillat.

Precedentele volume sunt „Biruinţa unei iubiri" (2008) şi „Sufletul nu cunoaşte distanţele" (2009). Acest ultim volum completează trilogia corespondenţei familiei Pillat.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite