O gradina cu carti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

238 de expozanti, dintre care 49 straini, 11 tari reprezentate prin standuri ale unor edituri, in total aproape 200 de evenimente sunt programate sa aiba loc pe parcursul celor cinci zile ale

238 de expozanti, dintre care 49 straini, 11 tari reprezentate prin standuri ale unor edituri, in total aproape 200 de evenimente sunt programate sa aiba loc pe parcursul celor cinci zile ale Targului de carte Bookarest, ajuns anul acesta la cea de a 12-a editie. Aceiasi organizatori - Asociatia Editorilor din Romania (AER), Asociatia Scriitorilor Profesionisti din Romania, Centrul de Proiecte culturale ARCUB, Ministerul Culturii si Cultelor si Primaria Municipiului Bucuresti - s-au asociat pentru o noua sarbatoare a cartii, la care publicul are acces gratuit. In plus, ca de fiecare data, editorii vor profita de aceasta ocazie pentru a face reduceri, unele chiar substantiale, de care se vor bucura toti cumparatorii. Zecile de lansari ale noilor volume aparute, zeci de scriitori invitati, care se vor intalni cu cititorii lor si le vor da autografe, expozitiile de carte si fotografie, "Gradina cu carti" de pe Terasa "La Motor" - cu anticariat, cartofilie, filatelie, grafica, brocanta - toate sunt menite sa atraga cat mai multi vizitatori si cumparatori. Printre evenimentele notabile de la Bookarest 2004 se numara lansarea celor 7 tineri prozatori editati de Polirom, sub deviza "Votati literatura tanara!", concertul trupei Luna amara, care va insoti lansarea cartii Letopizdet. Cactusi albi pentru iubita mea de Alexandru Vakulovski, seria de lansari Cinci debutanti in poezie ale editurii Vinea, conferinte si mese rotunde cu teme precum "Cultura si comunicare", "Generatia 2000", "Cartea virtuala vs. cartea tiparita" s.a. Revista Adevarul literar si artistic apare astazi impreuna cu un supliment special dedicat Targului de carte Bookarest.
7 tineri prozatori editati de Polirom
O alta fata a literaturii romane
Intr-o vreme in care a scoate pe piata literatura romana este sinonim in mintea majoritatii editorilor cu o "intreprindere falimentara", Editura Polirom se incumeta la un gest mai mult decat curajos: publicarea unei intregi serii de prozatori tineri, debutanti sau aflati la primele volume. Astfel, la Targul international de carte Bookarest 2004, ce se va desfasura in perioada 26 - 30 mai, nu mai putin de sapte tineri scriitori romani vor fi lansati de editura. Dincolo de semnificatia comerciala a evenimentului - o editura privata investeste, cu speranta de a scoate profit, in nume neconsacrate, incercand sa le impuna in ochii publicului cititor - exista si o miza simbolica. Este prima data cand tinerii - categorie importanta in literatura noastra de azi, intrucat ar putea stimula un mediu "anchilozat" - sunt sprijiniti programatic, nu prin promisiuni, nu prin subventii de la stat, ci prin punerea pe piata a cartilor lor. Un alt amanunt important, semn ca editura s-a adaptat foarte bine regulilor pietei, este promovarea de care beneficiaza evenimentul. Ceea ce scriitorilor seriosi, consacrati, nici nu le trecea prin gand caci, nu-i asa, cartile lor se impun de la sine in atentia publicului, este asumat de cei tineri fara complexe: o lansare de carte facuta mai degraba dupa tipicurile si cu pompa lansarii discului unei vedete muzicale. Locul - nici mai mult nici mai putin decat un salon al unuia dintre cele mai elegante hoteluri din Bucuresti. Cartile celor sapte vor aparea in noua colectie a editurii, "Ego. Proza", menita sa promoveze literatura tanara romaneasca si sa arate ca tinerii autori nu sunt cu nimic mai prejos decat cei consacrati. Deviza sub care Polirom va lansa noua serie de scriitori este: "Voteaza literatura tanara!", editura invitand publicul la standul de la Bookarest pentru a acorda tinerilor un vot de incredere simbolic. Cei sapte prozatori asupra carora s-a oprit pentru inceput editura sunt: Ioana Baetica - "Fisa de inregistrare" (povestiri, debut); T.O. Bobe - "Cum mi-am petrecut vacanta de vara" (roman); Radu Pavel Gheo - "Fairia - O lume indepartata" (roman); Dan Lungu - "Raiul gainilor. Fals roman de zvonuri si mistere" (roman); Cosmin Manolache - "Ce fata cumplita am" (povestiri, debut); Adrian Schiop - "pe bune/pe invers" (roman, debut); Lucian Dan Teodorovici - "Atunci i-am ars doua palme" (povestiri). Dupa ce ne-a umplut rafturile cu literatura straina de calitate, editura Polirom isi asuma prin aceasta colectie un nou pariu curajos, care, daca va fi castigator, are toate sansele sa schimbe fata literaturii noastre viitoare.
Spania la Bookarest
Anul acesta Institutul Cervantes din Bucuresti, cu sprijinul Ministerului Culturii din Spania expune, la standul sau, o bogata diversitate de carti in limba spaniola. In dorinta de a da aceeasi senzatie de unitate a culturii in limba spaniola pusa in evidenta in editia anterioara a Targului de Carte (la care Spania a fost invitata de onoare) si la initiativa ambasadelor Republicii Bolivariane Venezuela, Republicii Chile, Republicii Cuba, Statelor Unite Mexicane si Republicii Peru apartinand Grupului Tarilor din America Latina si Caraibe (GRULAC) standul grupului din America Latina este situat alaturi de standul Institutului Cervantes, fara o separatie neta intre ele. Standul va fi inagurat de E.S. Dl. Manuel Hinojosa Munoz, Ambasadorul Republicii Chile, si de Dna. Juana Zlotescu-Simatu, directoarea Institutului Cervantes astazi la ora 12,00.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite