Ce fac actorii pentru rolurile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citiţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri un dosar fascinant despre tehnicile prin care unii actori creează rolul de drogat, beţiv sau prostituată "Te-ai surprins vreodată

Citiţi în "Adevărul literar şi artistic" de miercuri un dosar fascinant despre tehnicile prin care unii actori creează rolul de drogat, beţiv sau prostituată

"Te-ai surprins vreodată că eşti fals pe scenă?", l-am întrebat pe unul dintre cei mai talentaţi tineri actori din România. Marius Manole a replicat sincer: "De foarte multe ori. Şi atunci mă fac că nu observ eu, ca să nu observe şi publicul".

Bătălia actorilor pentru credibilitate începe departe de scenă. Apoi continuă sub lumina grea a reflectoarelor, care îi apasă, îi obligă să fie autentici. Iar când în faţa noastră urcă "beţivi", "drogaţi", "prostituate", "ofiţeri", "medici", nu ne mai rămâne decât să ne mirăm şi să aplaudăm, din convingere.

Pentru că, pentru câteva ore, am avut sub ochi personaje colorate: drogaţi, criminali, psihopaţi. Dar cum reuşesc actorii să fie atât de buni? Care sunt tehnicile prin care îşi creează ei personajele? La ce se gândesc ca să poată plânge la comandă?

Cum poţi să joci un drogat dacă nu te-ai drogat niciodată? Sau un beţiv, dacă nu ai pus strop de alcool pe limbă? Simplu: prin observaţie sau prin testarea "pe viu" a viciilor. Am fost şocaţi când Marius Manole ne-a spus că s-a drogat, iar în acele momente de euforie nu a uitat să-şi pună în raniţa lui de actor sentimentele care îl năpădeau.

"Bine, acum, dacă joci un criminal, n-o să te apuci să omori oameni. Dar stările acestea de drogat sau beţiv sunt lucruri pe care orice om în viaţă le pune în practică o dată. Şi atunci îţi aminteşti de ele. Ştii cum erai", ne-a spus Marius Manole. "Chiar şi atunci când m-am drogat, am fost atent la lucrul ăsta. Ştiam că poate o să am nevoie de el", s-a confesat actorul.

Nici Dorina Chiriac nu crede că există reguli în artă, dar "documentarea" nu şi-o face pe teren, ci în propria imaginaţie. N-a consumat niciodată droguri ca să intre în acea stare
"high" şi n-a băut tărie înainte de a urca pe scenă. "Nu vreau să fiu deformată în timpul jocului de vreo substanţă. Atunci n-ar mai fi talentul meu", povesteşte Dorina Chiriac.

Mari actori, mari personaje

În dosarul pe care îl puteţi citi miercuri în "Adevărul literar şi artistic", şi alţi actori vorbesc despre şiretlicurile meseriei lor. Vlad Ivanov spune că personajul devine parte integrantă din propria viaţă imediat ce primeşte scenariul.

Coca Bloos mărturiseşte că ar fuma sub supraveghere medicală, pentru a înţelege ce simte un dependent de droguri, iar Marius Bodochi este de părere că rolurile de drogat şi beţiv sunt ofertante pentru un actor. Cu toate acestea, el consideră că "nu poţi face actorie bând, chiar dacă personajul tău e beţiv".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite