2.000.000 de euro, sub un arcuş

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Tomescu va cânta cinci ani la o vioară Stradivarius de 2.000.000 euro, care i-a aparţinut maestrului Ion Voicu Violonistul Alexandru Tomescu va avea în custodie timp de cinci ani

Alexandru Tomescu va cânta cinci ani la o vioară Stradivarius de 2.000.000 euro, care i-a aparţinut maestrului Ion Voicu

Violonistul Alexandru Tomescu va avea în custodie timp de cinci ani instrumentul care i-a aparţinut maestrului Ion Voicu, vioara Stradivarius Elder Voicu 1702, evaluată la aproape 2.000.000 de euro.

Au trecut 300 de ani de când vioara a trecut testul de calitate al lutierului Antonio Stradivari. Au rămas în actualitate atributele care fac din acest instrument o operă de artă: fineţea, rezonanţa, claritatea, profunzimea şi căldura sunetului.

Tânărul violonist de 31 de ani Alexandru Tomescu intenţionează să profite cât mai mult de bijuteria care i-a fost încredinţată de statul român prin concurs şi a început deja să-şi organizeze turnee şi concerte în ţară. Vioara va fi ţinută într-un loc secret, păzit de gărzi înarmate, dar violonistul va putea să exerseze ori de câte ori va avea nevoie. "Ar fi foarte bine dacă Ministerul Culturii ar asigura câţiva bodyguarzi pentru deplasările în turnee", spune Tomescu.

Între 16 octombrie şi 14 decembrie, artistul va pleca într-un turneu naţional, MusicON LG 2007, alături de colegii din "Romanian Piano Trio", Horia Mihail şi Răzvan Suma, iar pe 18 noiembrie va susţine un concert la Ateneul Român, în compania Orchestrei Bucureşti, dirijată de Mădălin Voicu. "Aş vrea să scot un CD în memoria lui Ion Voicu şi să fac cât mai multe înregistrări la radio", spune Tomescu.

Edvin Marton al României?

Românii au asistat recent la concertele ungurului Edvin Marton, un alt posesor de vioară Stradivarius, evaluată la 4.000.000 de dolari. Alexandru Tomescu nu se vede apărând pe gheaţă cu vioara, dar consideră că, indiferent de mijloacele prin care alegi să popularizezi muzica clasică, "atâta timp cât reuşeşti să umpli o sală, înseamnă că scopul a fost atins", mai mărturiseşte Tomescu.

Artistul este solist concertist permanent al Orchestrei Naţionale Radio şi a câştigat 26 de premii internaţionale, printre care se numără cele de la Bayreuth, Berlin, Genova, Parma, Praga şi Lubin. În 1999 a fost laureat cu premiul I la Concursul Internaţional de vioară "George Enescu".

Bătălie politică pentru vioara Stradivarius

Stradivarius Elder, vioara pe care maestrul Ion Voicu a cântat 40 de ani, este unică în România, fiind realizată în anul 1702. A fost cumpărată pentru Ion Voicu în 1956, în urma unui ordin al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Ion Voicu a plecat în Elveţia, comandând de la casa de lutieri Verrault vioara care valora, atunci, 1,2 milioane de lei.

Deşi pe actul de proprietate a fost scris numele lui Ion Voicu, statul român, cel care a plătit banii, l-a pus pe acesta să facă un contract de comodat pe durata vieţii sale. Între 1984 şi 1985, Nicolae Ceauşescu, la rugămintea Elenei Ceauşescu, i-a dat ordin Suzanei Gâdea, preşedinta Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, să-i ia vioara lui Ion Voicu şi să o ducă spre păstrare la Muzeul Naţional de Artă.

Vioara i-a fost înapoiată lui Ion Voicu după 1990, în perioada în care Andrei Pleşu era ministrul culturii. Instrumentul i-a rămas lui Ion Voicu până la moartea acestuia, 24 februarie 1997. Actele şi vioara au rămas familiei şi Fundaţiei Internaţionale ''Ion Voicu", până când a fost revendicată din nou de statul român şi repusă în circulaţie prin concurs.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite