George Brăiloiu: “Academia Română trebuie să păstreze manuscrisele Cioran”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri român, stabilit în Statele Unite ale Americii, care a câştigat manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran, scoase la licitaţie la Paris, a anunţat astăzi că va dona bunurile Bibliotecii Academiei. Lotul licitat joia trecută a fost adjudecat românului pentru 405.000 de euro.

George Brăiloiu este românul care a câştigat manuscrisele şi documentele filosofului Emil Cioran, date spre vânzare de casa de licitaţie Binoche şi Giquello, din Paris.

Omul de afaceri a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că cele lotul format din 123 de documente şi lucrări literare va fi donat Bibliotecii Academiei.

Citeşte şi:
Cumpărătorul manuscriselor lui Cioran, adjudecate cu 405.000€, le va dona statului român

La finalul licitaţiei de joia trecută, casa Binoche şi Giquello i-a adjudecat lui George Brăiloriu bunurile, licitate fiecare în parte, pentru mai mult de 405.000 de euro. Cu taxele adăugate, suma pusă la bătatie de român pentru obţinerea manuscriselor si documentelor lui Cioran depăşetşe 507.000 de euro, transmite Mediafax.

Prezent marţi la o conferinţă de presă organizată la Clubul Academicienilor, Brăiloiu a anunţat că Biblioteca Academiei va fi cea care va primi lotul cu bunurile filosofului român. Omul de afaceri precizase săptămâna trecută că Academia Română şi Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti sunt printre principalele vizate de viitoarea lui donaţie.

"Am promis că astăzi voi anunţa cine este beneficiarul fondului Cioran. Am considerat că Academia Română, care are datoria de a conserva limba română, trebuie să păstreze aceste manuscrise", a declarat George Brăiloiu, citat de Agerpres.

Academicianul Eugen Simion a declarat luni, că, indiferent care va fi instituţia care va beneficia de donaţie, George Brăiloiu va primi o înaltă distincţie din partea Academiei Române pentru că donează manuscrisele statului român. "A fost o veste extraordinară care ne-a plăcut tuturor şi a plăcut tuturor celor interesaţi. Este un gest formidabil", a adăugat Simion.

Potrivit casei Binoche şi Giquello, din ansamblul bunurilor care au aparţinut filosofului Emil Cioran, cele care au atins cele mai mari sume în timpul licitaţiei au fost:
- diploma de licenţă - 17.000 de euro
- un carnet de note - 16.000 de euro
- manuscrisul "Cartea amăgirilor" - 13.000 de euro
- manuscrisul "Îndreptar Pătimaş" - 12.100 de euro
- paşaportul - 11.000 de euro, carnetul de student - 11.000 de euro
- manuscrisul "Consideraţiuni asupra problemii cunoştinţei la Kant" - 10.200 de euro

image


Paşaportul lui Emil Cioran

image


Manuscrisele lui Emil Cioran, licitate pe 7 aprilie 2011 la Paris

image


Licitaţia a avut loc la hotelul Drouot Richelieu din Paris

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite