Proiecţia defectuoasă de la „Patria“ a compromis premiera de gală a filmului „După dealuri“ al lui Cristian Mungiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul „După dealuri", regizat de Cristian Mungiu, a avut premiera de gală la Cinema Patria din Bucureşti, în prezenţa regizorului, a actorilor şi a echipei. Ceea ce ar fi trebuit să fie o seară perfectă pentru realizatori s-a transformat în dezamăgire, după ce Mungiu a criticat calitatea proiecţiei, realizată, în opinia sa, ca la căminul cultural.

La finalul filmului, înainte să-şi laude colegii urcaţi pe scenă, Cristian Mungiu a adus în discuţie lipsa de consistenţă a proiecţiei. Regizorul a spus că, deşi au muncit aproape doi ani la film şi l-au prezentat, apoi, în condiţii impecabile la Festivalul de la Cannes, au ajuns în Bucureşti, unde, din păcate, au prezentat filmul "în condiţii de cămin cultural". "Nu există un proiector mai tânăr decât mine", a mai spus Mungiu, care speră ca spectatorii să aibă mai mult noroc în alte săli.

Actriţa Cristina Flutur le-a mulţumit spectatorilor că au rezistat două ore şi jumătate în aceste condiţii şi a îndulcit tonul: "Vă mulţumesc că aţi fost aici şi aţi primit darul nostru". Şi actriţa Dana Tapalagă şi-a cerut scuze pentru problemele tehnice şi a adăugat: "sper că aţi văzut un film care vorbeşte despre adevăr, simplitate, credinţă şi dragoste".

actori mungiu

Actorii Valeriu Andriuţă, Dana Tapalagă şi Cristina Flutur

Mai multe personalități au fost prezente la proiecţia de la cinematograful aflat în centrul Capitalei. Printre cei care au avut parte de sunet prost şi de imagine dereglată, în multe dintre momente, s-au numărat regizorii de film Radu Gabrea, Florin Şerban, Lucian Pintilie şi Nae Caranfil, regizorul de teatru Radu Afrim sau jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Filmul "După dealuri", în regia lui Cristian Mungiu, intră în cinematografele din România pe 26 octombrie, iar traseul lungmetrajului cuprinde peste 40 de oraşe, unele dintre ele fără săli de cinema.

cosmina

Actriţele Cosmina Stratan, Dana Tapalagă şi Cristina Flutur

Seri de gală în prezenţa echipei sunt organizate şi la Iaşi (26 octombrie) şi Cluj (27 octombrie), în weekend-ul de lansare. În prima săptămână, filmul scris şi regizat de Cristian Mungiu şi inspirat de romanele non-ficţionale ale Tatianei Niculescu Bran va putea fi văzut şi de spectatorii din Timişoara, Arad, Craiova, Constanta, Bacău, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Braşov, Brăila şi Tulcea.

În luna noiembrie, pelicula propusă de România la Oscarul pentru cel mai bun film străin din 2013 va putea fi vizionată şi la Sibiu, Piatra Neamţ, Oradea, Deva, Botoşani, Alba Iulia, Bistriţa, Râmnicu Vâlcea şi în alte localităţi. Filmul va ajunge şi în oraşe care nu mai dispun de cinematograf, precum Călăraşi, Alexandria, Slobozia, Miercurea Ciuc şi Lugoj, iar proiecţiile vor fi organizate în case de cultură, teatre şi alte spaţii pentru spectacole.

mungiu

"După dealuri" a rulat în avanpremieră la Vaslui şi la Câmpina, la finalul lunii septembrie. În paralel, cariera filmului premiat la Cannes pentru scenariu şi interpretare - pentru prestaţia actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur - continuă în marile festivaluri ale lumii.

Lungmetrajul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a fost inclus printre cele 71 de pelicule considerate eligibile pentru o nominalizare la premiul Oscar pentru film străin care va fi decernat în 2013.

În jur de 40 de ţări, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Rusia, au cumpărat drepturile de distribuţie ale filmului. Distribuitorul român este Voodoo Films.

"După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite