Între dragoste şi moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„La răscruce de vânturi” de Emily Brontë se vinde joia viitoare împreună cu „Adevărul”, la preţul de 7,99 lei. Operă clasică  a literaturii engleze, „La răscruce de vânturi” apare în colecţia „100 de cărţi pe care trebuie să le ai în bibliotecă”.

Emily este una dintre cele trei surori Brontë care s-au afirmat în literatura engleză a secolului XIX, tipărind, iniţial, sub pseudonime masculine şi apoi cu numele lor reale.

A scris câteva volume de poezie şi un singur roman, „La răscruce de vânturi”, apărut în 1847, sub pseudonimul Ellis Bell. Cartea a devenit un punct de referinţă în literatura secolului al XIX-lea, preţuirea sa continuând în secolul următor, aşa cum o dovedesc numeroasele ecranizări cinematografice sau de televiziune.

 Acţiunea, petrecută într-un ţinut dezolant din Yorkshire, are în centru relaţia pasională dintre Heathcliff, un copil adus de pe străzile Liverpool-ului de Dl. Earn­shaw şi fiica acestuia, Catherine.

Atmosfera dramatică creată de firea pătimaşă a protagoniştilor este potenţată de peisajul sălbatic şi clima excesivă a locului.
În roman, vieţile, sentimentele personajelor sunt comentate de un povestitor, un oaspete venit în localitate, Lockwood, şi de menajera Nelly Dean, fiecare aducând o perspectivă diferită asupra oamenilor şi întâmplărilor.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite