"Along the Enchanted Way", o cronică despre viaţa rromilor din nordul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
"Along the Enchanted Way" de William Blacker
"Along the Enchanted Way" de William Blacker

Oamenii din nordul statului român au fost transportaţi, torturaţi şi persecutaţi de o succesiune de invadatori şi dictatori brutali, precum palizii soţi Ceauşescu, familia Macbeth a blocului comunist, notează Robert Fox, într-un review al cărţii "Along the Enchanted Way", aparţinând scriitorului britanic William Blacker,  oaspete al României între anii 1994-2000, publicat în cotidianul "The Telegraph".

Când William Blacker a sosit aici, vechii rezidenţi, anglo-saxonii, aveau să dispară rapid. Această colonie germană s-a stabilit pe aceste meleaguri în urmă cu cinci secole. Odată cu sfârşitul perioadei comuniste, mulţi au plecat, unii au pierit, lăsând în urmă ferme şi biserici fortificate goale, dar pline de comori, care s-au pierdut cu trecerea timpului, scrie cotidianul.

Along the Enchanted Way este o cronică minunată a vieţii din nordul României". William Blacker a ajuns în România, într-o comunitate de rromi, din nordul României. După a călătorie călare sau cu căruţa, purtând cizme tradiţionale, dincolo de Carpaţi, în nordul Transilvaniei, a descoperit o lume cu peisaje măreţe, cu săteni prietenoşi şi rromi cărora le plăcea să cânte.

Astfel a descoperit scriitorul britanic un tărâm fără maşini sau televiziune, notează cotidianul britanic. Încântarea a fost cuvântul-cheie al experienţei lui, care s-a fructificat într-o capodoperă care ne-o împărtăşeşte şi nouă. 

"Along the Enchanted Way" de William Blacker
Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite