Vin fluturii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Adevărul“ vă aduce, din 30 mai, o colecţie a celor mai frumoşi fluturi din Europa. În fiecare miercuri veţi primi împreună cu ziarul câte o imagine 3D a fiecărei specii, împreună cu poveşti interesante despre fluturi.

„Adevărul", împreună cu National Geographic şi National Geographic Kids, vă oferă prima planşă-insectar 3D cu cele mai frumoase specii de fluturi din Europa. Colecţia debutează pe 30 mai cu suportul special pe care veţi lipi apoi imaginile tridimensionale ale fluturilor. Această planşă-insectar va fi distribuită împreună cu ziarul „Adevărul", în 50.000 de exemplare, şi va fi gratuită.

În continuare, timp de 12 săptămâni, „Adevărul" va apărea împreună cu câte un fluture 3D, pe care îl puteţi dezlipi de pe un suport special şi pe care îl puteţi adăuga la colecţia dumneavoastră. De asemenea, replicile fidele ale celor mai cunoscuţi fluturi din Europa vor fi însoţite de informaţii educative despre fiecare specie în parte.

Începând cu 6 iunie, ziarul „Adevărul" va fi vândut împreună cu un fluture 3D, va costa 7,5 lei, şi va putea fi găsit la chioşcuri timp de o săptămână. Din colecţie nu vor lipsi delicatul „Fluture cu sabie", frumos coloratul „Fluture Amiral" sau înfricoşătorul „Fluture Cap-de-mort". Iată mai jos toate cele 12 exemplare, în ordinea apariţiei.

1 Fluturele cu sabie (Iphiclides podalirius). Denumită şi „Fluturele codiţa-rândunicii", această specie preferă livezile, grădinile, parcurile şi pajiştile de stepă. Trăieşte îndeosebi în Europa Centrală.

2 Fluturele de Mărul Lupului (Zerynthia polyxena). Denumirea acestei specii vine de la planta „mărul lupului", pe frunzele căreia femela îşi depune ouăle. Trăieşte în Europa centrală şi sudică, dar este extrem de rară şi ameninţată cu dispariţia.

3 Fluturele de Primăvară (Anthocharis cardamines) sau „Albiliţa de primăvară". Este un fluture diurn răspândit în toată Europa, exceptând nordul extrem şi o parte din Peninsula Iberică. Fluturii sunt destul de frecvent întâlniţi şi în România.

4 Fluturele Portocaliu (Colias croceus) sau „Fluturele de fân". Este foarte răspândit în Europa, iar în România este pretutindeni. Preferă luncile râurilor, poienile şi marginile pădurilor de foioase şi lipseşte din zonele montane înalte.

5 Fluturele Lămâiţa (Gonepterix rhamni). Este răspândit în majoritatea zonelor Europei, în special în sudul Marii Britanii. Trăieşte până la 13 luni, fiind una dintre cele mai longevive specii de fluture, deşi cea mai mare parte a vieţii şi-o petrece hibernând.

6 Fluturele Roşu de Mlaştină (Lycaena dispar). Este o specie foarte rară, care mai poate fi întâlnită în regiunea euro-siberiană sau în partea răsăriteană a Asiei. A dispărut din multe ţări europene, acolo unde mai există fiind o specie protejată.

7 Fluturele Amiral Negru (Apatura iris). Este un fluture de talie mare, răspândit în Europa Centrală şi în sudul insulei britanice. Femelele depun ouăle la sfârşitul verii, iar adultul apare anul următor, în iulie. Este o specie rară şi ocrotită de lege.

8 Fluturele Ochi de Păun de Zi (Inachis io). Este întâlnit în toată Europa, inclusiv în România. Îşi depun ouăle de două-trei ori pe an şi pot fi observaţi până toamna târziu, în octombrie. Preferă lizierele, poienile, luncile şi livezile.

9 Fluturele Negru (Nymphalis antiopa). Trăieşte în zonele împădurite ale Europei, dar poate fi întâlnit peste tot în lume. Despre această specie circulă o legendă: un fermier a ţinut câteva exemplare în frigider pe parcursul iernii, iar acestea au supravieţuit.

10  Fluturele Amiral  (Vanessa atalanta). Este un fluture de zi, foarte frumos colorat, ale cărui larve trăiesc pe urzici. Trăieşte în zonele cu climă temperată ale Europei şi este destul de frecvent şi în România. 

11 Fluturele Sfinxul Leandrului (Daphnis nerii). Este un fluture de noapte, care trăieşte pe frunzele de leandru. Este o specie migratoare, care vara călătoreşte din Africa şi Asia până în sudul Europei. 

12 Fluturele Cap-de- Mort (Acherontia atropos). Este un fluture de noapte de talie mare, cu o anvergură a aripilor de 110 -120 de milimetri. Este întâlnit în culturile de cartofi şi lizierele pădurilor. Acherontia atropos este o specie în stare critică, fiind pe cale de dispariţie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite