Viaţa printre oamenii patimilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 13 iulie Volumul care conţine romanele „Amintiri din casa morţilor“ şi „Jucătorul“ de F.M. Dostoievski va fi distribuit cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. În cele două cărţi, celebrul scriitor se apleacă asupra mai multor fenomene ale conştiinţei umane. Numitorul lor comun este patima.

„Amintiri din casa morţilor", primul dintre romane, se numără printre scrierile cu puternice accente autobiografice semnate de prozatorul care avea să influenţeze, prin opera sa, nenumăraţi creatori şi artişti.

Romanul a apărut în 1861 şi înfăţişează viaţa, suferinţa şi patimile condamnaţilor care-şi ispăşesc pedeapsa într-un lagăr siberian. Experienţa personală pe care a trăit-o F.M. Dostoievski în cei patru ani petrecuţi într-un astfel de spaţiu concentraţionar, la care a fost osândit pentru apartenenţă la grupul revoluţionar al lui Petraşevski, a fost decisivă pentru scrierea romanului.  Iniţial, autorul a fost condamnat la moarte, dar sentinţa a fost comutată.

„Jucătorul", cea de-a doua scriere inclusă în volumul tipărit de Editura Adevărul Holding, este una dintre performanţele lui F.M. Dostoievski. Romanul a fost scris în mai puţin de o lună şi spune povestea unui împătimit jucător la ruletă. Neputinţa, lehamitea, nimicnicia şi revolta sunt puse sub lupă, aşa cum se întâmplă şi în „Crimă şi pedeapsă".

Ruinatul Alexei Ivanovici are trăsăturile eroului dostoievskian şi a fost comparat cu Raskolnikov. Printre altele, are  un parcurs comun cu acesta: de la cedarea în faţa ispitei fatale, căreia conştiinţa nu reuşeşte să i se opună, la căinţa agonizantă care urmează după aceea.

Nu rataţi!  

Mâine, 7 IULIE 

Al doilea volum al romanului „Alegerea Sofiei", de William Styron, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. Publicat în 1979, bestsellerul face parte din topul celor 100 de cărţi ale secolului, realizat de ziarul „Le Monde".

Vineri, 8 IULIE

Volumul „Preparate din carne", care conţine reţete inedite şi savuroase, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul", la preţul de 14,99 lei.În carte veţi afla secretele unei fripturi reuşite şi veţi învăţa să pregătiţi carnea aşa cum nu aţi mai făcut-o vreodată.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite