Ucigaşul care n-a putut să mintă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, 10 AUGUST Romanul „Crimă şi pedeapsă“, de F.M. Dostoievski, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Scriitorul rus Fiodor Mihailovici Dostoievski vorbeşte despre credinţă, suferinţă şi sensul vieţii în romanul „Crimă şi pedeapsă“, publicat în 1866.

„Crimă şi pedeapsă" se numără printre cele mai bune romane ale lui Dostoievski, alături de „Idiotul" şi de „Fraţii Karamazov".Capodopera literară pune reflectorul pe sufletul lui Raskolnikov, un student care ucide şi jefuieşte o bătrână cămătăreasă. Pare să fi înfăptuit crima perfectă, dar sentimentul de vinovăţie care îl copleşeşte nu-i permite să-şi şteargă definitiv urmele.

Roman tensionat, de fină analiză psihologică, „Crimă şi pedeapsă" construieşte, din piese de puzzle pe care le îmbină pe parcurs, un portret al intelectualului care se crede superior, dar a cărui raţiune este învinsă de porniri viscerale. La început, Raskolnikov simte că gestul său este îndreptăţit, şi crede că victima sa este o „cantitate sufletească" neglijabilă. Vina şi introspecţia scot la iveală, însă, o moralitate pe care nu şi-o intuia.

Între minciună şi adevăr

Hăituit de oamenii legii şi de propriile gânduri, Raskolnikov caută o eliberare din închisoarea remuşcărilor. În el creşte umilinţa, iar personajele pe care le întâlneşte îl ajută să găsească drumul către căinţa totală.

Dostoievski încearcă să transmită o idee fundamentală: spovedania este primul pas către mântuire, cale posibilă pentru toţi muritorii. Raskolnikov evadează mai întâi în minciună, dar adevărul îl atrage cu mai multă forţă.

„Minciuna e unicul apanaj pe care îl are omul în faţa celorlalte făpturi. Minţind, ajungem la adevăr (...) Minte-mă, dar minte-mă cu originalitate şi am să te sărut din toată inima", scria Dostoievski în romanul „Crimă şi pedeapsă".

Nu rataţi!

Joi, 11 august

Romanul „Schimb de dame", de David Lodge, va fi distribuit cu ziarul, la preţul de 12,99 lei. Lumea campusului universitar, cu toate tainele şi poveştile ei, este spaţiul în care David Lodge şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, atât ca profesor, cât şi ca scriitor.

VINERI, 12 AUGUST

Ziarul se va distribui împreună cu volumul 14 al colecţiei „Delicii în bucătărie", la preţul de 14,99 lei. Volumul este intitulat „Sucuri şi cocktailuri din fructe" şi prezintă băuturi de sezon.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite