Romanul "Adolescentul" se distribuie miercuri cu Adevărul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 17 august Romanul „Adolescentul“, de F.M. Dostoievski,  va fi distribuit cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Seria capodoperelor literaturii universale propusă de Editura Adevărul continuă cu o altă carte a scriitorului rus.

Diferit, ca ton, de toate celelalte creaţii ale lui Dostoievski, romanul „Adolescentul" deschide, prin structură şi prin felul în care este construit discursul narativ, o imagine nouă asupra lumii şi a momentului în care copilăria se face nevăzută, lăsând loc maturităţii.

Publicată în 1875, cartea ocupă un loc special în creaţia dostoievskiană, povestea fiind istorisită din perspectiva unui tânăr de 19 ani, care îşi păstrează întregi naivitatea şi imaturitatea. Acesta este, de ­altfel, „secretul" folosit de scriitor pentru a dezvălui în acelaşi timp lumea, văzută prin ochii lui, şi lumea lui interioară, reflectată în cugetările despre viaţă şi societate ale personajului.

„M-am apucat să aştern pe hârtie această istorie a primilor mei paşi pe drumul vieţii, fiindcă nu m-a răbdat inima să n-o fac. (...) Dar trebuie să fii straşnic de îndrăgostit de tine însuţi ca să-ţi dezvălui sufletul fără pic de ruşine". Cuvintele lui Dolgoruki, tânărul cu inima sfâşiată între pornirea de a dezvălui greşelile tatălui său, căruia îi este fiu nelegitim, şi dorinţa de a-i câştiga dragostea, scot la lumină o psihologie complexă, revoltată şi încă neformată. „Eu nu sunt scriitor", spune personajul, „şi nici nu vreau să fiu, căci aş socoti o necuviinţă şi o mârşăvie faptul de­ ­a-mi da în vileag toate tainiţele inimii şi de a face negustorie la taraba lor literară cu descrierea meşteşugită a simţămintelor mele".

„Adolescentul", penultimul roman al lui Dostoievski, este scris în anii din urmă ai vieţii autorului, atunci când, pentru a-şi răzbuna eşecurile jurnalistice, edita „Jurnalul scriitorului", o publicaţie lunară care tipărea povestiri, schiţe şi articole despre evenimente curente, care a avut un mare succes în epocă.

Nu rataţi!

Joi, 11 august

Romanul „Schimb de dame", de David Lodge, va fi distribuit cu ziarul, la preţul de 12,99 lei. Lumea campusului universitar, cu toate tainele şi poveştile ei, este spaţiul în care David Lodge şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, atât ca profesor, cât şi ca scriitor.

VINERI, 12 AUGUST

Ziarul se va distribui împreună cu volumul 14 al colecţiei „Delicii în bucătărie", la preţul de 14,99 lei. Volumul este intitulat „Sucuri şi cocktailuri din fructe" şi prezintă băuturi de sezon.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite