Sydney, poarta de intrare în Australia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ghidul Australia apare vineri, 16 iulie, împreună cu ziarul „Adevărul“ şi suplimentul TV, la preţul de 13,99 lei. Mii de kilometri de coastă şi o plajă superbă, cel mai mare şi mai dantelat recif de corali, peisaje deşertice sălbatice, dar şi oraşe sofisticate, toate într-o singură ţară.

Când îţi planifici călătoria în Australia trebuie să te gândeşti nu la câte ai de văzut, ci, mai degrabă, la cât de multe poţi vedea. Călătorii care petrec un timp limitat trebuie să-şi concentreze atenţia asupra oraşului Sydney, a impresionantei Mari Bariere de Corali şi a monolitului masiv numit Uluru din regiunea Red Centre.

De regulă, punctul de pornire pentru majoritatea vizitatorilor este oraşul Sydney, situat pe coasta sud-estică a ţării. Acest oraş aglomerat, cu un port impresionant, are plaje foarte frumoase, printre care şi renumita plajă Bondi, zone istorice interesante şi puncte de atracţie recunoscute precum podul din portul Sydney (Harbour Bridge) sau Opera.

Zborul spre Sydney este cel mai frumos mod de a face cunoştinţă cu Australia. Dacă priveşti pe geam, vei putea vedea totul: întinderea albastră a portului, lucrătura metalică a Harbour Bridge şi plăcile albe de pe Operă.

Podul din Sydney (Harbour­ Bridge) este una dintre minunile arhitecturale şi inginereşti ale Australiei şi, vreme de 30 de ani, a deţinut titlul de cea mai înaltă structură din oraş. Opera, cu acoperişul ei în formă de vele umflate de vânt, este unul dintre cele mai puternice simboluri australiene. Proiectul a fost ales din 233 de variante înscrise într-un concurs, iar lucrările de construcţie au durat între 1959 şi 1973.

După ce aterizezi şi începi să te orientezi printre străzile încâlcite şi aglomerate, îţi dai seama că oraşul poate fi puţin înşelător. Aspectul metropolei este, în viziunea moraliştilor din Melbourne, californian şi superficial. Ţărmul strălucitor este împodobit de palmieri, iahturi şi golfuleţe liniştite, ­oferindu-le turiştilor 70 de plaje.

Un oraş multicultural

O bună parte din cei 4,4 milioane de locuitori ai oraşului locuiesc departe de apă. Sydney se extinde ajungând la o suprafaţă comparabilă cu cea a Los Angelesului şi de şapte ori mai mare decât cea a Parisului. Cartierul istoric al oraşului este cunoscut sub numele de The Rocks, un labirint de alei frumos restaurat şi vechi clădiri din piatră.

Cea mai eficientă metodă prin care se poate cunoaşte portul oraşului este călătoria cu feribotul, iar cel mai frumos dintre ele este cel care merge la Manly. Din Circular Quay, feribotul se îndreaptă spre est, ocoleşte Opera şi Grădina Botanică şi trece pe lângă suburbiile strălucitoare. Manly este o staţiune la malul apei, mângâiată de briza marină, care ocupă o fâşie de pământ între ţărmul nordic al portului şi ocean.

Sydney este un oraş multicultural, găzduind peste 160 de naţionalităţi. În ultimii 20 de ani a devenit un oraş cu un puternic fond asiatic, deşi China Town ar putea să-i ­dezamăgească pe turişti, ocupând numai două străzi. O mare comunitate asiatică se află într-o suburbie, Cambramatta, cu multe gherete cu mâncare şi farmacii asiatice.

Cel mai mic continent

Volumul Australia este al 19-lea din colecţia de ghiduri turistice National Geographic Traveler. Cele 400 de pagini ale ghidului conţin destinaţii de vis de pe cel mai mic continent din lume. Australia este, în acelaşi timp, cea mai mare insulă, întinzându-se pe o suprafaţă de 7,5 milioane de kilometri pătraţi.

Următoarele destinaţii pe care le veţi descoperi împreună cu „Adevărul" sunt Franţa, Spania şi Portugalia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite