Sub pământ şi în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine Volumul „Indiile negre. Goana după meteor“, de Jules Verne, poate fi achiziţionat, împreună  cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Cele două romane publicate într-un singur volum de Editura Adevărul ilustrează perfect specificul literaturii celebrului scriitor francez.

Suspansul, răsturnările de situaţie, elementele SF şi umorul sunt prezente deopotrivă în ambele scrieri. În „Indiile negre", Jules Verne creează un labirint întunecat în care atât personajele, cât şi cititorii trebuie să descopere sensuri şi semnificaţii. Aberfoyle, o mină părăsită, este spaţiul iniţial în care se declanşează intriga. Zăcământul de huilă  descoperit aici poate fi mină de aur pentru exploatatori şi poate duce la construirea unui adevărat oraş miniera la suprafaţă.

Numai că acest element pozitiv este contrabalansat de un fenomen în aparenţă misterios. Într-una dintre galerii îşi are sălaşul Nell, o tânără care pare să nu fi văzut niciodată lumina zilei, neavând nici cea mai vagă noţiune despre timp şi despre trecerea lui. Aşadar, cititorii sunt invitaţi să aleagă piste care să ducă la elucidarea enigmei. Numai că imaginaţia scriitorului răstoarnă mereu ipotezele printr-un element de surpriză.

O aventură hazlie

Cea de-a doua scriere, „Goana după meteor", este unul dintre romanele lui Jules Verne publicate postum, la trei ani după moartea autorului, survenită în anul 1905. Scrierea a fost concepută iniţial în primul an al secolului XX, prozatorul realizând o nouă versiune chiar înainte de a muri. Scriitorul a combinat în acest roman informaţii despre cele mai recente descoperiri ştiinţifice cu speculaţia pe teme ştiinţifice, creând astfel o fantezie despre un meteorit de aur pe cale să se prăbuşească.

Doi astronomi din Virginia descoperă asteroidul care se îndreaptă spre Pământ, o ameninţare la adresa întregii omeniri, pentru care este de vină un inventator francez care a creat o rază cu ajutorul căreia intenţionează să direcţioneze asteroidul de aur după bunul plac. Goana după meteorul care depăşeşte limitele ştiinţei se transformă, şi ea, într-o aventură hazlie. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite