Stan şi Bran, doi aşi ai comediei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

LUNI, 13 SEPTEMBRIE Primul DVD din colecţia „Cascadorii râsului“ va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Un box special pentru depozitarea filmelor va fi oferit gratuit, odată cu primul disc al colecţiei „Stan şi Bran“.

Oliver Hardy, interpretul lui Bran (pe numele complet Oliver Norvell Hardy) s-a născut la 18 ianuarie 1892 în Harlem, statul Georgia, SUA, într-o familie numeroasă. După ce i-a murit tatăl, pe când avea 2 ani, a fost crescut de mama sa, Emilly Norvell. Elev fiind, s-a remarcat doar la orele de muzică.

Mai citeşte şi:

Stan şi Bran, prieteni pe viaţă

Mama sa îl încurajează să urmeze o carieră lirică, dar Oliver va obţine în final o diplomă în Drept. La vârsta de 18 ani descoperă mirajul filmului, ca simplu spectator în sălile aglomerate de cinema, iar la 21 obţine primele roluri de personaje negative.

La 7 noiembrie 1913, la vârsta de 21 de ani, Oliver Hardy s-a căsătorit cu Madelyn Saloshin, mariajul lor durând până în 1921. Banii obţinuţi nu erau suficienţi pentru a-şi întreţine familia.

Ca să-şi completeze veniturile, juca şi teatru (şi o făcea excelent), iar serile cânta în cluburi. Hardy a mai fost căsătorit cu Myrtle Reeves, din 1921 până în 1937, şi cu Virginie Lucille Jones, din 1940 până în 1957, anul morţii lui Oliver. Nu a avut copii.

O liră pe săptămână

Stan Laurel (pe numele real Stanley Jefferson) s-a născut la 16 iunie 1890 în Lancashire, Anglia. Tatăl său, Arthur Jefferson, era scriitor, impresar, director de teatru şi actor, iar mama sa, Madge Metcalfe, actriţă.

Stanley a fost un elev mediocru, singurul lucru care îi făcea plăcere fiind să urce pe scenă. Stanley a avut doi fraţi, Gordon şi Everett, şi o soră, Beatrice Olga. Dacă aceasta se remarcase la pensionul unde era înscrisă, Stan şi fraţii lui aveau tot felul de proiecte fanteziste.

Visul lui Stan de a deveni actor îi va fi îndeplinit de tatăl său, care îl recomandă, în 1907, unei trupe de pantomimă. În spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită", Stan era figurant şi câştiga o liră sterlină pe săptămână.

Şansa lui a fost Fred Karno, cu care pleacă în două turnee în America şi unde are contacte cu oamenii din industria de film - inclusiv cu Charlie Chaplin - şi unde rămâne definitiv. Acolo l-a cunoscut pe Oliver Hardy, care i-a fost prieten pe viaţă. Stan a fost căsătorit de cinci ori şi a avut o fiică.  

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite