Sosuri şi conserve apetisante, cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VINERI, 19 AUGUST Ziarul „Adevărul“ se va distribui împreună cu volumul 15 al colecţiei „Delicii în bucătărie“, la preţul de 14,99 lei. Iubitorii de rafinamente culinare au un nou motiv să sărbătorească: Editura Adevărul le aduce un nou volum al colecţiei „Delicii în bucătărie“.

De data aceasta, cartea - cu o maiestuoasă prezentare grafică, aşa cum iubitorii colecţiei au fost obişnuiţi - se ocupă de nimic altceva decât de... sosuri şi conserve. Volumul este intitulat, într-adevăr, descriptiv „Sosuri şi conserve", dar subtitlul care poate fi citit pe coperta frontală a cărţii este „Reţete savuroase pentru o cămară garnisită".

Editura Adevărul sugerează astfel cumpărătorilor utilitatea şi rostul acestui nou volum, al 15-lea din cele 21 pe care editura le-a preconizat a conţine întreaga colecţie. Într-adevăr, o gospodină cu real simţ practic nu are în gând numai ce să pună în ziua în curs sau a doua zi pe masa din sufragerie, ci are grijă şi de zilele care vor veni sau de eventuale momente când va fi luată pe nepregătite de imprevizibilitatea traiului cotidian.

Mâncăruri pentru „zile negre"

De aici, „cămara" la care se referă sloganul acestui volum, cu alte cuvinte locul în care gospodina depozitează, pentru zile negre, conservele - borcanele pe care numărul 15 al colecţiei o învaţă cum să le prepare şi să le păstreze în cele mai bune condiţii. O conservare reuşită trebuie să aibă în vedere atât o durată cât mai lungă în care alimentele să fie comestibile, dar şi păstrarea, în cea mai mare măsură posibilă, a întregii calităţi a tuturor ingredientelor mâncării. Reţetele de conserve din carte merg, astfel, de la „iepure în ulei" până la „dulceaţa de cireşe cu lichior", trecând prin „ardei iuţi umpluţi" sau „dulceaţă de dovleac cu cardamom".

Echilibru între gust şi sănătate

La rândul lor, sosurile nu trebuie neglijate de o alimentaţie corectă. Pe de o parte, ele fac farmecul oricărei mese, pigmentând într-un mod special elementele constituente ale mâncării, căreia altfel ai simţi că-i lipseşte ceva. Pe de altă parte, faptul că mâncărurile cu sos sunt percepute ca riscante pentru sănătate face ca ele să necesite o atenţie aparte, iar Editura Adevărul îşi ia sarcina ghidării gospodinelor prin acest labirint al preparării unor astfel de mâncăruri. Cititoarele vor învăţa, astfel, să păstreze echilibrul între o alimentaţie raţională, sănătoasă şi una cu gust şi arome.

Astfel, reţetele din carte se împart în: sosuri sărate şi sosuri dulci. Un exemplu din prima categorie ar fi sosul de usturoi (aïoli), iar pentru cea de-a doua „crema englezească cu alune de pădure" sau „sosul de mere verzi, banane şi rom" sau alte denumiri la fel de apetisante. 

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite