Seria Dostoievski, numai cu „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
F.M. Dostoievski (1821-1881)
F.M. Dostoievski (1821-1881)

MIERCURI, 6 IULIE  Cel de-al doilea volum al romanului „Fraţii Karamazov“ se va distribui cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. Colecţia Dostoievski publicată de Editura Adevărul cuprinde 12 titluri, în 12 volume, şi va include şi alte romane celebre, precum „Amintiri din Casa Morţilor“ şi „Demonii“.

După ce astăzi aţi avut primul volum din romanul „Fraţii Karamazov", de F.M. Dostoievski, miercurea vi­­itoare, „Adevărul" continuă seria dedicată unuia dintre cei mai importanţi scriitori ai tuturor timpurilor  cu volumul al doilea. „Fraţii Karamazov" reprezintă o sinteză a temelor şi interogaţiilor morale ale lui Dostoievski şi marchează perioada de maturitate deplină a marelui scriitor rus, cariera lui încheindu-se la scurtă vreme după publicarea acestei poveşti în care Dmitri, Ivan şi mezinul Alexei („Alioşa") întruchipează diferite variante ale omului.

Dostoievski, epilepsia şi credinţa

Aproape de sfinţenie graţie credinţei într-un Dumnezeu de neînţeles, Alioşa se face ecoul unui element biografic. În mai 1878, când F.M. Dostoievski lucra la roman, Alioşa, fiul său de trei ani, a  murit de epilepsie, o afecţiune moştenită de la tatăl său. Epilepsia, boala care l-a chinuit pe scriitor toată viaţa, a fost şi cea care i-a grăbit moartea.

Dostoievski s-a stins din viaţă pe 9 februarie 1881, din cauza unei hemoragii pulmonare, asociată cu o criză epileptică. Prozatorul a murit având alături un exemplar din Noul Testament, primit în anii de carceră petrecuţi în Siberia. A fost condus pe ultimul drum de peste 40.000 de oameni şi înmormântat în cimitirul Mănăstirii Alekandr Nevski din Sankt-Petersburg. Următorul volum din colecţia dedicată lui Dostoievski va reuni titlurile „Amintiri din Casa Morţilor" şi „Jucătorul".

INFO
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite