Seducătorul lui Mozart

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ferruccio Furlanetto, în rolul lui Leoporello, în spectacolul din 1991, de la Opera din Köln
Ferruccio Furlanetto, în rolul lui Leoporello, în spectacolul din 1991, de la Opera din Köln

Opera „Don Giovanni“ de W.A. Mozart va fi distribuită, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 12,99 lei. Cel de-al şaptelea număr din seria „Mari spectacole de operă“ oferă un album, un CD cu o interpretare excepţională şi un DVD cu înregistrarea unui spectacol de referinţă.

Albumul este o incursiune în povestea uneia dintre cele mai cunoscute opere din toate timpurile. Pe CD veţi putea asculta o interpretare istorică, datând din 1955: Filarmonica din Viena şi Corul Operei de Stat din Viena, alături de solişti extraordinari, printre care, în rolul titular, basul Cesare Siepi.DVD-ul conţine înregistrarea spectacolului „Don Giovanni" reprezentat în 1991 la Opera din Köln, în interpretarea Gürzenick Orchester din Köln şi a Corului Operei din Köln.

În rolurile principale au evoluat, la momentul res­pectiv, Thomas Allen (Don Diovanni), Ferruccio Furlanetto (Leoporello), Carolyn James (Donna Anna), Carol Vaness (Donna Elvira). Premiera operei compuse de cel mai cunoscut copil-minune din istoria muzicii, Wolfgang Amadeus Mozart, a avut loc chiar în seara de 29 octombrie, acum 233 de ani, la Teatrul de Stat din Praga, la vremea aceea cel de-al treilea oraş ca importanţă din Imperiul Habsburgic, după Viena şi Budapesta. Oscilând între tragedie şi comedie, libretul lui Da Ponte pleacă de la povestea seducătorului care a cucerit imaginaţia artiştilor de toate felurile.

Astfel, Mozart are prilejul de a compune o operă încântătoare. Pentru a le da un suflu nou şi dinamic personajelor, preluat din commedia dell'arte, compozitorul a accentuat trăsăturile protagoniştilor, printre care căpitanul cel viteaz, servitorul ticălos, aristocrata trufaşă şi amantul sentimental. Diversitatea trăirilor şi a emoţiilor omeneşti şi-a găsit în tânărul Amadeus compozitorul ideal. Specialiştii au susţinut la unison că „Don Giovanni" este una dintre operele în care geniul mozartian a atins culmile cele mai înalte, izbutind să ilustreze complexitatea de nepătruns a fiinţei umane. Dinamismul compoziţiei şi recursul la modulaţia tonală a muzicii instrumentale sunt două dintre elementele cărora li se datorează succesul nemuritor al operei.

s
Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite