Salvarea căpitanului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Al doilea volum din „Copiii căpitanului Grant“ de Jules Verne va fi distribuit numai împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei.  Romanul „Copiii căpitanului Grant“ prezintă aventurile echipajului unei nave pescăreşti.

În timpul unei călătorii pe mare, în apropiere de Glasgow, Lordul Glenarvan, împreună cu soţia sa, descoperă, în burta unui rechin proaspăt pescuit, un mesaj închis într-o sticlă de vin, în care un anume căpitan Grant cerea să fie salvat după ce naufragiase pe o insulă necunoscută.

Mesajul fiind parţial şters, din notaţia coordonatelor locului naufragiului lipseşte longitudinea. Copiii căpitanului, împreună cu soţii Glenarvan se îmbarcă deîndată la bordul navei „Duncan" şi pornesc în căutarea lui Grant, o călătorie care se va dovedi plină de peripeţii şi care va ascunde mistere la tot pasul. Neavând niciun alt reper, decizia echipajului „Duncan" este de a face înconjurul pământului de-a lungul paralelei 37 Sud. Astfel, echipajul străbate Patagonia, insula Tristan da Cunha, insula Amsterdam şi Australia. Însă nici urmă de Grant.

Indiciul „buclucaş"

Singurul om care le oferă un indiciu este Ayrton, un fost intendent de pe vasul lui Grant, „Britannia", pe care soţii Glenarvan şi însoţitorii lor îl întâlnesc în Australia. Ayrton se dovedeşte însă a fi un impostor care fusese abandonat de căpitanul Grant înainte ca nava să naufragieze, din cauză că încercase să preia controlul „Britanniei" în scopul de a o transforma într-o navă de piraterie. Ayrton va încerca să pună mâna şi pe „Duncan", dar, din fericire, planul său va eşua. Totuşi, acesta nu va fi singurul pericol pe care îl va avea de înfruntat echipajul „Duncan": după un naufragiu în sudul Aucklandului, pe coasta Noii Zeelande, echipajul este capturat de un trib maori. Eliberaţi şi după luni de căutare, membrii echipajului îl vor descoperi, într-un final pe căpitanul Harry Grant pe o insulă pustie.

Romanul lui Jules Verne a fost publicat pentru prima dată sub formă de foileton, în paginile revistei franceze „Magasin d'Éducation et de Recreation", între 20 decembrie 1865 şi 5 decembrie 1867, apărând apoi sub formă de volum în luna iunie a anului 1868, cu titlul „Les enfants du capitaine Grant", la Editura Hetzel din Paris.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite