Romanul unui laureat Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Prin foc şi sabie“, de Henryk Sienkiewicz
„Prin foc şi sabie“, de Henryk Sienkiewicz

Volumul I al romanului „Prin foc şi sabie“, de Henryk Sienkiewicz, va fi vândut împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.

În secolul al XVII-lea, la graniţa dintre Polonia şi Ucraina, în timpul unei revoluţii pentru eliberarea Ucrainei, Jan Skrzetuski se îndrăgosteşte de Helena Kurcewicz, o femeie foarte frumoasă, care lasă o impresie puternică fiecărui bărbat pe care îl întâlneşte. Frumuseţea ei este dublată de un intens simţ al onoarei, ea fiind capabilă chiar să se sinucidă, doar pentru a evita căderea în dizgraţie.

Sienkiewicz a ales să împletească romantismul cu faptul istoric, scriind una dintre cele mai populare cărţi ale literaturii poloneze, roman inclus în programa şcolară. Henryk Sienkiewicz şi-a început cariera ca ziarist şi nuvelist, dar şi-a câştigat notorietatea după ce a publicat trilogia compusă din „Prin foc şi sabie" (1884), „Potopul" (1886) şi „Pan Wolodyjowski" (1887-1888).

Romanele sale pun accentul pe eroismul polonezilor în luptele contra cazacilor, tătarilor, suedezilor şi turcilor. Evenimentele sunt relatate cu mare claritate epică şi simplitate clasică. În 1905, Sienkiewicz a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite