Romanul Marii Depresiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joi, 12 mai Primul volum al romanului „Fructele mâniei“, de John Steinbeck, va fi distribuit peste o săptămână, împreună cu ziarul, la preţul de 12,99 lei. Clasic al literaturii americane de secol XX, romanul a apărut cu un an înainte ca scriitorul să câştige Premiul Pulitzer.

După 1940, când i s-a decernat această distincţie importantă, John Steinbeck avea să-şi consolideze cariera de scriitor de top. Iar în 1962 avea să primească premiul la care majoritatea autorilor nici nu îndrăznesc să viseze: Premiul Nobel pentru Literatură. Juriul a considerat că prozatorul îl merită „pentru literatura lui şi realistă, şi plină de imaginaţie, în care umorul plin de înţelegere se combină cu observaţia socială de mare pătrundere".

Alături de „Oameni şi şoareci" şi de „La răsărit de Eden", „Fructele mâniei" se numără printre cele mai importante şi mai cunoscute scrieri ale scriitorului. Publicat în 1929, romanul a devenit lectură obligatorie pentru americani şi face parte din programa şcolară. Alegând formula realistă, „Fructele mâniei" se apleacă asupra unei societăţi în suferinţă. Pecetluită de ravagiile Marii Depresiuni, soarta familiei Joad din Oklahoma are valoare reprezentativă. Construiţi după modelul oferit de o realitate dramatică, eroii romanului lui John Steinbeck, victime ale unei crize sociale de proporţii, aspiră la o viaţă mai bună, ideal asupra căruia îşi concentrează toate energiile.

Iluzie spulberată

Numai că mitul familiei unite se destramă şi el. Împotriva unor vremuri în care nedreptatea, agresivitatea şi individualismul sunt imbatabile, familia nu se poate apăra şi rămâne, treptat, doar un ideal irealizabil. Pe de altă parte, călătoria familiei Joad spre o altă existenţă, chiar dacă ea se dovedeşte doar o iluzie, este expresia unei căutări şi a unei speranţe care nu moare niciodată. Iată una dintre convingerile care fac parte din mesajul romanului. Acesta a fost ecranizat de regizorul John Ford chiar în anul în care John Steinbeck a fost recompensat cu Premiul Pulitzer. Producţia hollywoodiană, în care a jucat şi Henry Ford, a reuşit să surprindă şi elementele de analiză psihologică, şi necruţătoarele observaţii de natură socială din roman. 

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite