Robur, un pionier al aviaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MIERCURI, 11 AUGUST Volumul „Robur Cuceritorul. Stăpânul lumii“, de Jules Verne, va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, miercuri, 11 august, la preţul de 11,99 lei.

Romanul „Robur Cuceritorul" a apărut pentru prima dată în vara anului 1886 în paginile publicaţiei franceze „Journal des Débats politiques et littéraires", iar opt ani mai târziu Jules Verne a imaginat o continuare, pe care a publicat-o în revista „Magasin d'Éducation et de Récréation", sub titlul „Maître du Monde" („Stăpânul lumii").

Punctul comun al celor două cărţi este prezenţa personajului Robur, un inventator genial şi bizar, autointitulat Cuceritorul, personaj similar, până la un punct, cu celebrul căpitan Nemo, inventatorul submarinului „Nautilus".

În primul roman, Robur creează aparatul de zbor mai greu decât aerul „Albatros" (un fel de elicopter) şi, la fel ca şi căpitanul Nemo, răpeşte nişte oameni de ştiinţă pe care-i plimbă cu „Albatrosul" în jurul lumii, în scopul de a le demonstra eficacitatea invenţiei sale.

În „Stăpânul lumii", creatorul navei „Terror" - pe rând şalupă rapidă, submarin, automobil şi vehicul aerian - se dovedeşte a fi tot Robur, care şi-a propus drept ţel supunerea întregii lumi. Inventatorul îngroaşă astfel rândurile „savanţilor nebuni", care abundă în operele lui Verne.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite