Râsul dezvăluie firea omului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mâine, 17 august Romanul „Adolescentul“, de F.M. Dostoievski, va fi distribuit cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Cu cinci ani înainte de a-şi scrie cartea fundamentală, „Fraţii Karamazov“, prozatorul rus a  publicat un roman care nu este, nici pe de parte, la fel de cunoscut.

În 1875, vedea lumina tiparului „Adolescentul",  povestea unui tânăr aflat în faţa primelor alegeri majore pe care trebuie să le facă în viaţă. Arkadi Makarovici Dolgoruki porneşte spre Moscova în căutarea unui tată care nu-l recunoaşte ca fiu legitim, un bogătăş care iubeşte nespus plăcerile lumii. Pus în faţa unei opţiuni, protagonistul începe să-şi descopere mai multe laturi ale personalităţii. Dolgoruki se trezeşte prins între dorinţa de a da la iveală adevărata faţă a tatălui şi aceea de a se apropia sufleteşte de el.

Un personaj cu psihologie rafinată

Maturizarea implică, printre altele, descoperirea unor atitudini noi în faţa întâmplărilor de zi cu zi, precum şi în faţa sentimentelor pe care i le stârnesc cei din jur.  Nonconformismului adolescentin, impulsurilor demonstrative de a schimba lumea şi de a lupta pentru o dreptate a tuturor li se adaugă, în cazul lui Dolgoruki, descoperirea unui fapt esenţial: râsul dezvăluie personalitatea.  Şi în „Adolescentul", fineţea psihologică din literatura autorului repurtează câteva izbânde.

Următoarele cuvinte stau mărturie: „Râsul e cel mai sigur examen al sufletului omenesc. Niciodată firea omului nu se dezvăluie mai deplin ca atunci când râde. Uneori e foarte greu să dibuieşti caracterul câte unui om, dar e de ajuns să-l surprinzi o singură dată râzând sincer şi brusc, şi atunci caracterul lui îţi apare ca lumina zilei".

Colecţia dedicată maestrului rus va continua săptămâna viitoare, când Editura Adevărul va tipări, într-un singur volum, „Dublul" şi „Oameni sărmani".

Nu rataţi!

Joi, 18 august 

Celebrul roman „Frankenstein", de Mary Shelley, poate fi achiziţionat, împreună cu „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. Cea mai populară carte a scriitoarei britanice spune povestea unui personaj mitic. Deşi Monstrul este eroul a numeroase ecranizări, lectura romanului poate aduce o mulţime de  surprize.

VINERI, 19 AUGUST 

Volumul „Sosuri şi conserve" va fi distribuit, împreună cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. Cartea vă oferă reţete delicioase şi riguroase de sosuri sărate şi dulci. De asemenea, vă iniţiază şi în secretele conservelor, de la „iepure în ulei" până la „dulceaţa de cireşe cu lichior".

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite