Raskolnikov, un criminal „superior“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

MIERCURI, 10 AUGUST Romanul „Crimă şi pedeapsă“, de F.M. Dostoievski, va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. Figura studentului Raskolnikov pune în practică sugestii nietzscheene, dar destinul personajului este răscumpărat prin întâlnirea sa cu reala credinţă creştină.

Povestea studentului Raskolnikov este inspirată de biografia autorului. La 28 de ani, Fiodor Mihailovici Dostoievski a fost osândit la moarte din cauza apartenenţei la o grupare radicală de intelectuali subversivi faţă de ţarul Nicolae I. În ultimul moment, ţarul a decis să-l graţieze, condamnându-l însă la muncă silnică în Siberia.Capodoperă a literaturii universale, „Crimă şi pedeapsă" oferă cititorului o incursiune în lumea alambicată a conştiinţei umane. Raskolnikov, un student sărac din Sankt-Petersburg, este prins între dilemele fundamental omeneşti legate de viaţă, vinovăţie şi libertate.

Incursiune în meandrele conştiinţei

Povestea studentului Raskolnikov, una dintre cele mai profunde şi mai rafinate variaţiuni pe tema sufletului ca un câmp de luptă din întreaga literatură, a apărut cam la zece ani după ce scriitorul văzuse moartea cu ochii. La 28 de ani, petrecuse opt luni într-o închisoare din Siberia, urmare a frecventării unui grup anarhist rus, aidoma celor zugrăvite mai târziu în capodopera „Demonii". Salvarea venise după ce stătuse în faţa plutonului de execuţie. Urmaseră patru ani de muncă silnică în aceeaşi Siberie, ani în care se transformase în reacţionar, îmbrăţişând cu fervoare credinţa propovăduită de Biserica Ortodoxă Rusă. Cei care vor intra pentru prima dată în povestea studentului ucigaş, petrecută într-un oraş mucegăit şi întunecat, kafkian înainte de Kafka, vor intra pe tărâmul nisipurilor mişcătoare şi vor simţi, poate, că nu ajung la liman. Cu cât înaintează, cu atât se afundă în iţele unei istorii de nedescâlcit.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite