Primul succes al lui Thomas Hardy

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilustraţie din volumul „Departe de lumea dezlănţuită“
Ilustraţie din volumul „Departe de lumea dezlănţuită“

Volumul „Departe de lumea dezlănţuită“, publicat de scriitorul englez Thomas Hardy în 1874, se distribuie împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.

Într-o epocă a industrializării urbane agresive, autorul decide să plaseze acţiunea romanului său în mediul rural, într-un climat care pare neafectat de evoluţia tumultuoasă a societăţii. Dar viaţa pastorală are surprizele ei, iar Thomas Hardy prezintă şi partea întunecată a spiritului uman.

Anglia, devenită principala putere economică a lumii, are motoarele turate la maximum şi la ţară, iar autorul arată multe scene care îi pun în valoare pe cei care muncesc, participă la semănat, păstorit şi secerat.

Oamenii au timp să culeagă şi să se bucure de tot ceea ce le oferă viaţa. Gabriel, un fermier absorbit de munca lui, se îndrăgosteşte de Bathsheba, o fată sărmană, căreia i se schimbă norocul nu pentru că este cerută în căsătorie de bărbatul prosper, ci pentru că moşteneşte o fermă. Situaţia lor se inversează, iar Gabriel ajunge să se angajeze la ferma celei pe care o iubeşte şi care refuzase să-i fie soţie. Bathsheba îşi continuă viaţa, căutând în altă parte iubirea.

Un scriitor incomod

Thomas Hardy (1840-1928) a fost un romancier ale cărui opere au intrat de multe ori în conflict cu moralitatea epocii Victoriene. Scrierile lui conţin note puternice de pesimism şi o concepţie conform căreia viaţa stă sub semnul tragediei. Popularitatea romanelor sale (multe ecranizate cu succes) s-a datorat stilului accesibil, personajelor realiste şi intrigilor romantice.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite