Povestea marmurei însufleţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din volumul „Agonie şi extaz“, publicat de „Adevărul“
Imagine din volumul „Agonie şi extaz“, publicat de „Adevărul“

Volumul I al romanului „Agonie şi extaz“, de Irving Stone, va fi distribuit, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 10,99 lei.

Romanul scriitorului american este una dintre cele mai cunoscute ficţiuni despre Michelangelo Buonarotti, spiritul tutelar al Renaşterii italiene, întruchipare a „omului universal", idealul epocii. Pictorul care a zugrăvit Capela Sixtină şi sculptorul care a dat viaţă veşnică marmurii a fost, de asemenea, arhitect, desenator şi poet.

Irving Stone ne poartă într-o călătorie în timp, în atmosfera unei Renaşteri măcinate de toate viciile omeneşti, dar şi de aspiraţiile şi idealurile din breasla artiştilor. Iar patima tânărului artist născut la Caprese, a cărui operă avea să învingă timpul, este înfăţişată ca forţa fără rival, care mişcă lumea din loc.

„Pentru Michelangelo - scrie autorul - ori de câte ori trecea pe lângă casa familiei poetului Dante Aligheri şi biserica din piatră Badia era ca o plimbare printr-o galerie, căci un toscan tratează piatra cu tandreţea cu care un amant îşi mângâie iubita. Încă de pe vremea strămoşilor lor etrusci, locuitorii din Settignano şi Florenţa aduceau piatră din munţi, târând-o cu boi până la pământul lor, o tăiau, o şlefuiau şi o modelau, pentru a construi din ea case şi palate, biserici şi porticuri, forturi şi ziduri. Piatra era fructul pe care pământul toscan îl dăruia cu cea mai mare generozitate."

Agonie şi extaz
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite