Portretul unei lumi decăzute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miercuri, 31 august Romanul „Umiliţi şi obidiţi“, de F. M. Dostoievski, va fi distribuit, împreună cu „Adevărul“, la preţul de 14,99 lei. După „Dublul“ şi „Oameni sărmani“, Editura Adevărul scoate pe piaţă o nouă ediţie a romanului „Umiliţi şi obidiţi“, după care va urma capodopera „Demonii“.

Frescă a suferinţei şi a meschinăriei umane, „Umiliţi şi obidiţi" este considerat prima operă majoră a scriitorului rus, prima carte importantă în care F. M. Dostoievski şi-a dat măsura. Personajele nuanţate ale căror destine se încrucişează în această ficţiune de atmosferă, precum şi întâmplările care pecetluiesc soarta lor anunţau deja un scriitor care avea să fie în primul rând un psiholog de o fineţe fără egal.

Elementele autobiografice pe care romancierul le-a prelucrat în roman transpar, în mod vizibil, în construcţia protagonistului. Tânărul Vanea, erou a cărui structură psihologică anticipa personalitatea prinţului Mîşkin din „Idiotul", aspiră să devină scriitor. Idealismul său este privit cu rezervă de familia care l-a crescut, într-o epocă în care artiştii şi intelectualii în general nu au deloc un trai îmbelşugat. În mentalul colectiv, scriitorul este asociat cu existenţa solitară, care nu se încadrează în tiparele de familie dorite şi încurajate de societate.

Viciile oamenilor şi societatea falsului

Analiză a nefericirii şi a cauzelor ei, care se află, de fapt, în fiinţa umană, nu în lumea în care aceasta trăieşte, „Umiliţi şi obidiţi" este portretul unei lumi desacralizate, aflate la crepuscul. Pe de o parte, decăderea ei este generată de omniprezenţa viciilor.  Pe de altă parte, degradarea este şi efectul unui sistem social care încurajează falsul de orice fel.

Nu rataţi!

Joi, 1 septembrie

Romanul „Portretul lui Dorian Gray", de Oscar Wilde, poate fi achiziţionat, împreună cu „Adevărul", la preţul de 12,99 lei. La momentul apariţiei sale, în 1890, cartea rebelului dandy a fost considerată imorală şi de-a dreptul scandaloasă. 

Vineri, 2 septembrie

Volumul „Reţete tradiţionale din Africa şi Orientul Mijlociu" va fi distribuit împreună cu ziarul, la preţul de 14,99 lei. Reţetele sunt pentru toate gusturile şi pot fi încercate cu încredere atât de cei pasionaţi de felurile exotice, cât şi de cei mai puţin curajoşi. Volumul vă propune o incursiune în tradiţiile culinare din Maroc, Libia, Kenya, Israel şi din lumea arabă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite