Portretistul Olandei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Albumul „Rembrandt. Viaţa şi opera“ poate fi cumpărat cu „Adevărul“ şi „Adevărul literar şi artistic“, la 12,99 lei. Ultimul volum al colecţiei „Pictori de geniu“, semnat de Maurizia Tazartes, este dedicat celui mai important artist al Barocului olandez.

Rembrandt Hermenszoon van Rijn s-a născut în 1606, la Leiden, în familia morarului Harmen Gerritzon van Rijn şi a soţiei sale, Cornelia Willemsdochter van Zuitbroeken, care provenea dintr-o familie importantă, dar scăpătată.

La 14 ani, Rembrandt s-a hotărât să devină pictor şi şi-a început ucenicia în atelierul lui Jacob van Swanenburg, artist apreciat la acea vreme în Leiden. După trei ani de studiu, văzându-i talentul, părinţii l-au trimis la Amsterdam, în atelierul lui Pieter Lastman, artist influenţat de arta italiană.

Deşi a rămas doar câteva luni alături de Lastman, Rembrandt a deprins stilul narativ al acestuia şi tehnica clarobscurului (contrastul de lumină şi umbră), care urma să devină una dintre caracteristicile importante ale artei sale.

Pictură şi viaţă mondenă

Întors la Leiden, şi-a deschis un atelier propriu, împreună cu Jan Lievens, artist talentat care studiase tot cu Lastman. Apreciat de burghezia oraşului, a primit mai multe comenzi de portrete, dar s-a hotărât să se stabilească definitiv la Amsterdam, în 1633.

Prima comandă importantă a fost „Lecţia de anatomie a doctorului Tulp". Măiestria dovedită a atras atenţia asupra sa. A primit numeroase comenzi, a realizat picturi cu subiecte mitologice şi biblice. S-a căsătorit, în 1634, cu verişoara lui, Saskia, care i-a adus şi o dotă substanţială. S-a stabilit aproape de cartierul evreiesc, o zonă plină de viaţă.

Bucuria de a trăi se reflectă în pictură, mai ales în portretele Saskiei, în compoziţiile în care se autoportretizează alături de soţia sa. Bogăţia veşmintelor, gama cromatică exuberantă mărturisesc starea de spirit a artistului. Este prima parte a existenţei lui, plină de succese nu numai artistice, dar şi sociale şi mondene, care se va sfârşi odată cu moartea Saskiei.

Excelenţa culorii

Rembrandt este numele cel mai important al „secolului de aur olandez", cum a fost numit veacul al VII-lea al Barocului, din această parte a Ţărilor de Jos. Portretele lui expresive şi contrastele de lumină şi umbră au dat capodopere ale picturii.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite